Diákhitel Központ: nincs veszélyben a diákhitelezés jövője

Hírek vg.hu
A Diákhitel Központ közleményben reagált a megjelent sajtóhírekre. A szervezet szerint tavaly bejelentett új működési struktúra nem veszélyezteti a rendszer működését.

Tavaly novemberben olyan törvénymódosítást fogadott el a parlament, mely kötelezi a Diákhitel Központot, hogy adja át több százezer diák adatait a Magyar Fejlesztési Banknak – írta meg pénteken a 24.hu. A hírportál szerint Magyar Péter, a központ korábbi, időközben politikai pályára lépő vezetője szerint azonban a törvénymódosítás valódi oka, hogy a Gránit Bankhoz szervezzék ki a Diákhitel Központ ügyfeleit. A hírre péntek délelőtti közleményében a Diákhitel Központ is reagált, a szervezet szerint a megjelent állítások minden alapot nélkülöznek. Felhívják a figyelmet arra, hogy a diákhitelt, ahogy korábban is, a Diákhitel Központ folyósítja az ügyfelek különböző bankoknál vezetett folyószámláira.

A kommüniké kiemelte, hogy szerintük a rendkívül kedvezményes Diákhitel Számlát biztosító pénzintézetek kiválasztása transzparens módon, a nyilvánosság tájékoztatása mellett zajlott, ezáltal a hallgatók nem egy pénzügyi intézménnyel, hanem az új rendszer eredményeképpen az OTP, az Erste, az MBH Bank és a Gránit Bank hálózatában nyithatnak Diákhitel Számlát. Ezen felül a Diákhitel Központ, ahogy eddig is, úgy a jövőben is az MFB égisze alatt fog működni.

A diákhitelezés keretében mai napig 500 milliárd forintot meghaladó értékben történt folyósítás több mint fél millió hallgató részére.

A Diákhitel Központ közleménye kiemelte, hogy az új működési struktúra célja az, hogy az MFB a hallgatói és képzési hitelrendszer működtetésével kapcsolatos, szerződésben rögzített feladatok végzésével járuljon hozzá a Diákhitel céljainak megvalósításhoz, így növelve a hatékonyságot, ezáltal költségmegtakarítást elérve. Az intézmény szervezeti működésének átalakítása nem érinti a hiteltermékeket, változatlanul ugyanazokkal a feltételekkel igényelhetők a diákhitelek.

Hozzátették, hogy az új struktúra költséghatékonyabb módon támogatja a hallgatói és képzési hitelrendszer működését, hozzájárulva a tanulmányaikat végzők költségeinek finanszírozásához. Ezzel a célkitűzéssel vezették be 2023-ban a kedvezményes számlavezetés biztosítására a Diákhitel Számlát, melynek megvalósítására nyílt pályázatot hirdetett a pénzintézetek számára. A sikerrel lefolytatott pályázat eredményeként egy sok tekintetben ingyenes, és minden elemében rendkívül kedvező feltételű folyószámla biztosítására nyílt lehetőség legalább a hitel több éves folyósítási időszakában. 2023. május 24-ig négy pénzintézettel, az Erstével, a Gránit Bankkal, MBH Bankkal és az OTP Bankkal született megállapodás.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink