Dexit: a német kilépés megpecsételné az unió sorsát

Hírek vg.hu
A radikálisoknak elegük van Brüsszelből, és kilépnének az EU-ból. A Brexit után jöhet a Dexit, de vajon ez az uniónak fájna jobban, vagy a németek hasonlóan járnának, mint a britek?

Az Egyesült Királyság uniós kilépése, a Brexit-népszavazás óta egy másik kulcsfontosságú európai tagállam, Németország távozása is egyre gyakoribb témává vált a radikálisabb pártok és a lakosság körében, mivel szerintük hazájuk az unió igáslovává vált. S valamennyire igazuk is lehet, mivel az IW gazdaságkutató intézet szerint a „Dexitnek” katasztrofális következményei lennének.

A 2016-os Brexit óta több nyugati tagállamban is nagy népszerűségre tett szert az uniós kilépés gondolata, mivel sokan úgy vélik, hogy az európai együttműködésbe ők csak beletesznek, Brüsszel pedig nem ad cserébe semmit.

Ez a legjobban Németországban, a blokk legnagyobb gazdaságában terjedt el, ahol az elégedetlen lakosságnak az Alternatíva Németországért (AfD) párt adott hangot. Az utóbbi időben azonban, ahogy a párt népszerűsége meredeken megugrott, a Dexit lassan háttérbe szorult az AfD céljai között.

Hazánk uniós kilépésére egyelőre nincs reális lehetőségünk, amíg a Scholz-kormány gazdasági katasztrófájából nem tudunk lábra állni. Addig is megpróbáljuk reformálni a blokk működését, hátha ki tudjuk irtani belőle a korrupciót – nyilatkozta Tino Chrupalla, az AfD vezetője a Deutschlandfunk 2024 című lapnak áprilisban.

z AfD korábban azzal érvelt, hogy szükség van a németek kilépésére az EU-ból, hogy az ország megvédhesse nemzeti szuverenitását és demokráciáját, a gazdaságukról nem is beszélve.

A Brexit következményei

Nagy-Britannia volt az első tagállam, amely úgy döntött, hogy hátat fordít az EU-nak, a 2016-os népszavazást követően pedig évekig tartottak a tárgyalások, hogy a kilépés véglegessé váljon. S bár ennek eredetileg az volt az indoka, hogy a szigetország gazdasága levethesse magáról az uniós pénzügyi kötelezettségeket, a Brexit elsősorban súlyos gazdasági károkhoz és előnytelen kereskedelmi megállapodásokhoz vezetett.

A korábban virágzó brit gazdaságból menekülni kezdtek a nemzetközi cégek, a font értéke beszakadt, a növekedés visszaesett és hatalmas terhek nehezedtek a fogyasztókra. A kilépés következtében az ország nemcsak a szabad hozzáférést veszítette el a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjától, hanem bonyolult határellenőrzésekkel és kereskedelmi akadályokkal kellett szembesülnie.

A Dexit gazdasági katasztrófája

Az IW csütörtökön megjelent kutatása szerint a britekhez hasonló lépés Németországnak és Európának is súlyos gazdasági károkat okozna, Berlin pedig egy súlyos válságba kormányozná a tagállamot, amely megtörné az EU politikai egységét is.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink