Demszky Gábor mivel járult hozzá leginkább Budapest leépüléséhez? Szavazzon!

Hírek
Demszky Gábor ex-főpolgármester újra bejelentkezett a főpolgármesteri székért. A fővárost húsz éven át vezető politikus szerint (természetesen) ő mindent jól csinált regnálása idején, minden, ami rossz az a Fidesz hibája. Cikkünkben arra vállalkozunk, hogy összeszedjük a húsz évig tartó Demszky-korszak néhány ikonikus melléfogását, amely a mai napig befolyásolja a főváros életét.

1. Kutyapotty-kampány

A kutyaürülék eltakarításának programja 2005. augusztusában indult, körülbelül kétszázmillió forintos költségvetéssel, melyből nyolcvanmilliót csak reklámra költöttek. Demszky (tizenöt éves regnálás után) ráébredt, hogy a kutyaürülék gondot okoz a lakosságnak, de a problémát nem tudta orvosolni.

2. Demszky-karók

Az ex-főpolgármester nevét viselő fémből készült parkolást akadályozó oszlopokkal már mindenki találkozott a fővárosban. Az állítólag az autósforgalom bicikliútra/járdára való felhajtását akadályozó oszlopok azonban olykor igencsak meglepő helyen fordulnak elő: ilyenek a vakvezető sávok, bicikliút kellős közepe, stb.

3. Hajléktalanság

A Demszky-féle városvezetés vajmi keveset tett a hajléktalanság felszámolása érdekében, így ez a feladat már Tarlós Istvánnak és a Fidesz-kormánynak jutott. A számtalan hajléktalanszálló megnyitásával elérhetővé vált a kérdés alkotmányi szintű szabályozása, melynek köszönhetően egyre kevesebb hajléktalant láthatunk a főváros utcáin.

4. Pláza-túltengés

A metrókirály elnevezés mellett a plázakirály is tökéletesen illik Demszkyre. Budapest korábbi arculatára fittyet hányva, mindenhol plázák nőttek ki a földből, attól teljesen függetlenül, hogy illik-e a városképbe, illetve, hogy szükség van-e rá vagy sem.

5. Nokiás doboz

Hagyó Miklós neve elsősorban a hozzá köthető korrupciós ügyeknek köszönhetően vált ismertté, de fontos megjegyezni, hogy egykoron Budapest alpolgármestereként Demszky közeli munkatárásának számított. Madarat tolláról…

6. 4-es metró

A rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb korrupciós ügyének számító metróberuházás összenőtt az ex-főpolgármester nevével. Az építkezés körüli anomáliák már az Európai Csalás Ellen Hivatal (OLAF) figyelmét is felkeltették, ám Demszky szerint teljesen természetes, hogy egy metróvonal építése közben milliárdok párolognak el.

7. Gergényi Péter kitüntetése

A 2006-os rendőrattakot vezénylő Gergényi Péter rendőrfőkapitány kitüntetése sokaknál kiverte a biztosítékot. A 2006. október 23-i rendőrterror után néhány héttel a főpolgármester kitüntetést adományozott a szemkilövető-kommandó vezérének.

A regnálása idején a tojáskereskedelem élénkítésében kulcsszerepet játszó Demszky örökségét nem nehéz megmérni: a város, mely húsz évig élt uralma alatt a mai napig szenvedi az ex-főpolgármester agyszüleményeinek káros hatásait. Maradandót ugyan nem alkotott, de bármihez nyúlt, az azonnal elromlott. Budapest Gyurcsány Ferencének bukását nem sokan sajnálták, viszont vannak olyanok, akik biztosan nem örültek neki: a tojás és esernyő árusok.

 

Fotók: MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink