Debrecenben fejleszt a TEVA rákellenes készítményt az USA piacára

Hírek Dombi Margit
Debreceni fejlesztésű rákellenes készítményt vezetett be az USA piacaira a TEVA. Az izraeli gyártó ezzel először lépett magyar innovációs eredménnyel a tengerentúli piacra – derül ki a Teva Gyógyszergyár Zrt. közleményéből.
Néhány évvel ezelőtt a debreceni K+F központ óriási lehetőséghez jutott: elsőként kapott megbízást egy olyan generikus készítmény kifejlesztésére, amelyet kifejezetten az Egyesült Államok piacára szánt a gyógyszeripari vállalat. A fejlesztést egy magyar szakemberek által vezetett nemzetközi TEVA-team végezte.
Az innovációs folyamat 2020-ban kezdődött, és alig több mint három év alatt eredményre is vezetett: az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) már tavaly nyáron jóváhagyta a gyártást, illetve az USA piacára történő bevezetést. A figyelemreméltó eredményt az úgynevezett First Cycle Approval (elsőkörös engedélyezés) keretében érték el, amit kizárólag a legmagasabb szakmai minőségű törzskönyvi dokumentáció kapcsán ad meg a hatóság. Az új gyógyszert a Teva horvátországi üzemében gyártják, az első kereskedelmi termékek pedig már el is jutottak a kórházakba és a patikák polcaira.
A kutatás a Teva Gyógyszergyár Zrt. egyik legfontosabb területe, közel 200 szakember dolgozik nap mint nap azért, hogy egyre több, minden követelménynek megfelelő, modern termék készülhessen a betegek számára. Világszerte négy, szilárd készítményekre (pl. tablettára, kapszulára) specializálódott fejlesztőközpont van, ezek egyike Debrecenben található, ahol a gyógyszerfejlesztésnek közel fél évszázados múltja van. A debreceni K+F részleg munkatársai több mint tíz – többek között német, izraeli, spanyol – Teva-gyártóhellyel állnak napi szinten kapcsolatban.
A közlemény kiemeli, a sikerhez elengedhetetlen volt az a széleskörű szakmai tudás, tapasztalat, amely annak köszönhetően koncentrálódik ma a Tevánál, hogy a cég nagy hangsúlyt helyez a tehetséggondozásra, képzésre és a kutatógenerációk közötti tudásátadásra. Az izraeli cég 120 éves tapasztalatával fejleszti és gyártja gyógyszereit. 3,500 terméket tartalmazó portfóliójában szinte minden terápiás területre kínál készítményt, melynek köszönhetően globális vezető a generikumok területén. A Teva emellett jelentős innovatív kutatás-fejlesztési tevékenységet is végez, s a világon naponta csaknem 200 millió beteg gyógyulását segíti kiváló minőségű készítményeivel.
A Teva 30 éve van jelen Magyarországon. Debreceni és sajóbábonyi üzemében a kutatás-fejlesztési tevékenységtől az alapanyag-gyártáson keresztül a kész gyógyszergyártásig, törzskönyvezésig és gyógyszer-értékesítésig számos tevékenységet folytat. A Teva a hazai gyógyszerpiac egyik vezető vállalata, amely közel 2,000 munkavállalót foglalkoztat, és 2020-ban a legtöbb doboz gyógyszert forgalmazta Magyarországon.
Borítókép: TEVA gyár belső/Fotó: TEVA

Ezek is érdekelhetnek

További híreink