Csupán a fiatalok harmada érzi magát megbecsülve a munkahelyén

Hírek Figyelő
Hiányzik a munkahelyi elismerés a fiataloknak. A K&H ifjúsági indexe szerint továbbra is kisebbségben vannak azok a dolgozó fiatalok, akik úgy érzik, megbecsülik a munkájukat.

Felemás véleményen vannak a dolgozó fiatalok a munkahelyükről. Tartósan kisebbségben vannak, akik nem érzik megbecsültnek a munkájukat, állásukat azonban a fiatal munkavállalók többsége biztosnak érzi – egyebek mellett ez derül ki a K&H ifjúsági indexből az idei első negyedévben. A reprezentatív kutatás keretében a 19-29 évesek mondtak véleményt a munkájukról.

A K&H tájékoztatása szerint a dolgozó fiatalok mindössze 36 százaléka számolt be arról, hogy elismerik a munkáját.

Ez az eredmény – a nagyobb kilengésektől eltekintve – lényegében megfelel a 2012 óta minden negyedévben rendszeresen elkészülő felmérés hosszú távú átlagának, egyúttal azt mutatja, hogy évek óta nincs előrelépés ezen a téren. A válaszadók 41 százaléka a megbecsültséget átlagosnak mondta, 23 százalékuk viszont hiányolja azt.

Az elismerés szempontjából kedvezőtlen a kép, a munkahely stabilitását tekintve sem sokkal jobb a helyzet. A dolgozó fiataloknak alig több mint fele, 52 százaléka szerint biztos az állása, ez az elmúlt négy negyedév – egyébként alacsonynak számító – értékeinek megfelelő eredmény. A felmérés történetében 2017 végétől a koronavírus-járvány okozta hanyatlásig, 2020 közepéig a dolgozó fiatalok 60-70 százaléka érezte stabilnak a munkahelyét.

A friss kutatás szerint az idei első negyedévben a válaszadók 34 százaléka szerint átlagosnak mondható a munkahely stabilitása, 14 százalékuk szerint van félnivalójuk ezen a téren.

Arra a kérdésre, ha úgy adódna, akkor mennyire könnyen találnának új munkát, a fiatalok 33 százaléka azt mondta, hogy ez egyszerűen menne. Több mint negyedük, 27 százalékuk átlagos forgatókönyvvel számol erre az esetre, 40 százalékuk ugyanakkor nehézségekre számítana ezen a téren. Egy esetleges külföldi munkahely az érintettek 32 százalékánál opció, több mint 40 százalékuk azonban nem számol ezzel a forgatókönyvvel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink