Csúcsra ugrott az eurozóna inflációja

Hírek Figyelo.hu

Váratlanul tízéves csúcsra ugrott az euróövezet éves inflációja augusztusban, ami biztosan felbátorítja az Európai Központi Bank héjáit, mégsem vehető biztosra, hogy jövő heti ülésén kötvényvásárlásai lassításáról dönt a bank – olvasható a VG kapcsolódó cikkében.

Kiemeltél, nem okozott meglepetést, hogy augusztusban tovább emelkedett az éves infláció az eurózónában a júliusi 2,2 százalékról,

de a majdnem tízéves csúcsot jelentő három százalékos érték szépen meghaladta az elemzők 2,7 százalékos előrejelzését. Ez már bőven az Európai Központi Bank két százalékos célja felett van, és további áremelkedések várhatók. Ettől minden bizonnyal izzadni fognak a tenyerek a bank jövő heti ülésén – vélik az elemzők. Nem kizárt, de nem is biztosra vehető, hogy a bank pénzbőségteremtő kötvényvásárlásaiban visszatér a fél évvel ezelőtti gyorsítást megelőző ütemre.

Erősödik az inflációs nyomás az eurozónában

A nagy kérdés, a döntéshozók többsége elég biztosnak tekinti-e a már a gazdaság kilábalását a tavalyi óriási visszaesésből. Várhatóan nő az aggodalom az infláció miatt, de a bank tüzetesen tovább vizsgálgathatja, mennyire tartósak az árakat felhajtó tényezők, és ehhez további számokra lesz még szükségük – kommentálták az adatsort jegyzetükben a Nordea közgazdászai, akik szerint most még valószínűleg nem változik jelentősen a banknak az inflációs folyamatok középtávú alakulásáról alkotott képe.

Az idei emelkedés üteme az EKB-t is meglepte, de hivatalos kommunikációja az elmúlt hónapokban az volt, hogy 2021 után az infláció gyorsan visszavonulhat a két százalékos célszint alá, és a gazdaság most még mindig rászorul az alacsony kamatok és a felgyorsított kötvényvásárlások jelentette vérátömlesztésre.

Bár az európai uniós gazdaságok mutatói egyértelmű javulást tükröztek az elmúlt hónapokban, miközben beoltották a Covid-19-nek legkitettebbek zömét, a járvány még mindig tartogat bizonytalanságokat. Ezt tükrözi az a ma közzétett Reuters elemzői felmérés is, ami szerint a vírus delta változatának terjedése miatt a Brent olaj ára aligha emelkedhet tovább az idén: az átlagos hordónkénti árat 68,02 dollárra tette a konszenzus, alacsonyabbra az egy hónappal ezelőtt jósolt 68,76 dollárnál.

Valószínűleg túl korai lesz az EKB-nak levonnia a következtetést szeptemberi ülésén, hogy a koronavírus válság a végéhez közeledik – írta egy másik Nordea-jegyzet.

Inflációs szempontból akár jó hír is lehetne, ha az energiaköltségek nem hajtják még feljebb a fogyasztói árakat, de kevésbé szépen fest, ha azért, mert a járvány terjedése visszafogja a növekedést. Ugyanakkor az augusztusi inflációs adatok is kétféleképpen olvashatók: nem feltétlenül csak a változékony, és a tavalyihoz képest megemelkedett energiaárakban érzékelhető a felhajtóerő.

Az optimistább olvasat szerint a jelenlegi áremelkedéseket részben az okozza – írta Bert Colijn, az ING szenior eurózóna-elemzője -, hogy a tavalyi bázisidőszakban alacsony volt a kereslet a járvány miatt, illetve Németország ideiglenesen csökkentette az áfát. Az éves maginfláció alacsonyabb, de augusztusban nagyot ugrott: az energia- és élelmiszerárak nélküli mutató 0,9-ről 1,6 százalékra, a még szűkebb – az alkohol- és a dohány nélkül számolt maginfláció pedig 1,7-ről 1,6 százalékra.

A közép-európai régió számára sem mindegy, mekkora inflációt importálunk nyugatról, mennyire laza az EKB politikája, és hogy viselkedik az euró/dollár kereszt.

Az inflációs adatok után ez euró 1,184 környékére szökött fel, ami négy hete a legerősebb szint. Ez részben annak köszönhető, hogy a hónap végén egyes befektetők a július végi erősebb szintek környékére igyekeztek visszatolni az eurót, miközben a Federal Reserve múlt heti Jackson Hole-i szimpóziuma előtt épített dollárvásárlási pozíciók egy része megfordult.

A Fed elnöke ugyanis kevésbé szigorú tónusban beszélt a fórumon, mint sokan várták. Ha azonban erősek lesznek a pénteki amerikai béradatok, az újabb támogatást adhat a várakozásoknak, hogy hamarosan a Fed is lassabb fokozatra kapcsol kötvényvásárlásaiban, az euró kereskedői pedig most azt lesik, az EKB hogy reagál a friss adatokra. Az euró árfolyama bármelyik irányba fordulhat.

(Borítókép: PuzzlePix/shutterstock)

További híreink