Csúcsot döntött a bankszámlák száma hazánkban

Hírek Figyelő
Történelmi csúcsot döntött márciusban a hazánkban működő pénzintézeteknél vezetett bankszámlák száma. A készpénzfelvétel ugyanakkor kétéves mélyponton áll, a mobiltelefonos fizetés viszont rohamosan terjed, már csaknem minden ötödik kártyás tranzakciót így hajtják végre a magyarok.

Hitelért nem állnak sorban a magyarok, de a bankszámlák száma történelmi csúcsra ért, a devizaszámlák népszerűsége különösen megugrott – derült ki a Bank360.hu összeállításából. A portál a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva azt írta, március végére meghaladta a 10,8 milliót a magyarországi bankokban vezetett számlák száma, ezzel megdőlt a korábbi történelmi csúcs, amely több mint 10 éven át állt fenn, mivel a tranzakciós illeték bevezetése és az ingyenes bankszámlacsomagok eltűnése után mintegy 560 ezer bankszámlát szüntettek meg Magyarországon.

Március végén azonban már 9,616 milliónál is több forint bankszámlát, emellett 1,188 millió devizaszámlát vezettek a hazai pénzügyi intézmények, utóbbi szintén történelmi rekord. Ez utóbbi hátterében elsősorban a gyenge forint árfolyam áll.

A Bank360.hu elemzői szerint a bankkártya-használat is magas szinten áll, csaknem 9,9 millió plasztiklap van forgalomban az országban, ebből 8,8 millió betéti kártya, a hitelkártyák száma pedig folyamatosan csökken, már alig éri el az 1,1 millió darabot.

A modern technológiai újítások közül a magyarok a mobiltárcákat nagyon szeretik, a bankkártyák 19 százalékát regisztrálták már valamilyen erre való alkalmazásba, és a kártyás vásárlási tranzakciók csaknem 20 százaléka is valamilyen okoseszközzel történik, igaz, ezek átlagos értéke alacsonyabb, mint a hagyományos bankkártyás vásárlásoké.

Ezzel párhuzamosan egyre inkább visszaszorul a készpénzfelvétel. Az MNB adatai szerint 21,36 milliószor vettek ki pénz az ATM-ekből a magyarországi bankkártya-tulajdonosok, ezek értéke 2208 milliárd forint volt, vagyis alig több mint a fele a kártyás vásárlásokénak.

A készpénzfelvételek darabszáma és értéke is kétéves mélyponton van, ami azt jelzi, az emberek nem akarnak már olyan sok készpénzt tartani, főleg, hogy a magas inflációs környezetben a készpénz folyamatosan veszít az értékéből.

Egy átlagos bankkártyás ennek megfelelően alig két alkalommal használta a bankautomatákat készpénzfelvételre az első három hónapban, és egy-egy alkalommal 103 ezer forint körüli összeget vettek fel átlagosan.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink