Rekordokat döntöget az euróövezeti infláció

Hírek MTI / Figyelo.hu

Májusban 2018 vége óta a legmagasabb szintre emelkedett az infláció az euróövezetben az energiaárak nagymértékű növekedése miatt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közölt előzetes adatai alapján.

Csúcson az amerikai inflációs várakozások

Májusban az előzetes adatok alapján 2 százalékkal emelkedett az éves fogyasztói árindex az áprilisi 1,6 százalék után. Az elemzői várakozásokban 1,9 százalék szerepelt májusra.

A nem végleges adat meghaladja az Európai Központi Bank (EKB) célját, hogy középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon az infláció.

Májusban az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 13,1 százalékkal. A szolgáltatások 1,1 százalékkal, az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek ára 0,6 százalékkal nőtt.

Az energiaárakat nem számolva 0,9 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció ugyancsak 0,9 százalék volt. Áprilisban mindkét kategóriában egyaránt 0,7 százalékot mértek.

Havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben.

A fogyasztói árak legnagyobb, 4 százalékos éves emelkedését Luxembourgban regisztrálták. Litvániában 3,5 százalékkal, Észtországban 3,1 százalékkal, Ausztriában pedig 3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A legkisebb növekedés Máltán volt, 0,2 százalék, illetve Portugáliában 0,5 százalék.

Az euróövezeti jegybank várakozásai szerint a következő hónapokban főleg az energiaárak változásának hatására meghaladhatja a 2 százalékos célszámot az árak éves összevetésű emelkedésének üteme. A kiugró számok valószínűleg átmenetiek lesznek, az infláció az év vége felé meredeken lassul és még évekig jóval az EKB célszáma alatt marad. Ha ez a várakozás helytállónak bizonyul, az EKB nemigen szigorít rendkívül laza monetáris politikáján, amellyel a koronavírus-járvány után talpra álló gazdaságok fellendülését segíti. Az EKB legközelebbi kamatdöntő ülését június 10-én tartja.

(Borítókép: peterschreiber.media, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink