Csúcsközelben a céges bizalmi index

Hírek
Novemberben ismét megközelítette szeptemberi történelmi csúcsát a GKI konjunktúra-indexe. Az üzleti várakozások tovább javultak.  

Minden nemzetgazdasági ágazat bizalmi mutatója tovább javult novemberben – derül ki a GKI Gazdaságkutató friss elemzéséből, miszerint az iparban az elmúlt időszak termelésének, valamint a termelési kilátásoknak a megítélése romlott, a készleteké és a rendelésállományoké javult.

Ugyanakkor a jövő évi beruházási szándék erősebb az ideinél. Az építőipari kilátások továbbra is optimisták: októberhez képest a mélyépítő cégek várakozásai kedvezőbbé váltak, míg a magasépítőké kissé romlottak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség novemberben érezhetően erősödött, s a rendelésállomány minősítése is javult.

A kereskedelmi bizalmi index az októberi stagnálás után nőtt,  megközelítette eddigi csúcsértékét. A szolgáltatóibizalmi index novemberben emelkedett, s nemcsak októberi visszaesését dolgozta le, de megközelítette eddigi csúcspontját is.

A foglalkoztatási várakozások a szolgáltatások kivételével minden ágazatban romlottak, s kissé emelkedett a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Az áremelési szándék minden ágazatban erősödött, miként a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság helyzetét az októberinél a kereskedelem kivételével minden ágazatban kisebb-nagyobb mértékben jobbnak látták a válaszolók, a fogyasztók viszont valamivel rosszabbnak.

Borítófotó: Munkások a helyére emelik a feldíszített koszorút a Neumann János Egyetem épülő új campusának bokrétaünnepségén Kecskeméten 2017.november 22-én. (Ujvári Sándor/MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink