Csökkentenék a patakok gyógyszerszennyezettségét

Hírek H. Z.
Két éven át vizsgálta a budapesti agglomeráció kisebb vízfolyásainak a gyógyszerszennyezettségét az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának (CSFK) kutatócsoportja. A patakok vizében és az üledékekben kimutatható gyógyszer-koncentrációnak humánegészségügyi kockázata nincs, azonban egyes hormonszármazékok, gyulladáscsökkentők, antiepileptikumok környezeti kockázatot jelenthetnek a vizes élőhelyekre nézve – közölte az ELKH.

A kutatási hálózat közleménye szerint az ökológiai hálózatok alapszövetét alkotó kisebb vízfolyások és vizes élőhelyek rendkívül sérülékenyek, szennyezésük kihat az ökoszisztéma egészére, és világszerte komoly problémát jelent, hogy még a legkorszerűbb tisztítók sem képesek minden káros hatóanyagot maradéktalanul eltávolítani. Ezért a tisztított szennyvíz esetén is megnövekedhet a nano- és mikroszennyezők, például a gyógyszermaradványok koncentrációja a kis vízfolyásokban.

A CSFK által vezetett és számos partnerintézet részvételével folytatott vizsgálatok során a kutatók a részben urbanizált budapesti várostérség 26 különböző vízfolyásában, összesen 75 mintavételi helyen 141 víz- és üledékmintát vettek, és a laboratóriumi elemzés során a vizes fázisban 81-, míg az üledékben 62-féle gyógyszermaradvány jelenlétét mutatták ki. A nemzetközi tapasztalatokhoz hasonlóan a vízben az antidepresszáns karbamazepin volt a leggyakrabban azonosított hatóanyag, míg az üledékben a fájdalomcsillapító lidokain fordult elő a legtöbbször.

A vízben a legmagasabb koncentrációkat az antiepileptikum lamotrigin és a koffein esetében detektálták, míg az üledékekben a karbamazepin és a főként nyugtatóként alkalmazott tiaprid mutatott kiugró értékeket.

A kockázatok csökkentése érdekében a CSFK kutatói új technológiákon dolgoznak a Cleaready programban. Ennek első eredményeként sikerült kifejleszteniük egy olyan új eljárást, amellyel egyes zöldhulladékok vagy felesleges mezőgazdasági melléktermékek könnyedén átalakíthatók és vízszűrőként hasznosíthatók. Az új eljárásra vonatkozóan a kutatóközpont 2021 végén szabadalmi bejelentést nyújtott be a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához. Az elért eredményekre építve 2021 második felében a CSFK a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázati felhívásán, a Hegykői Mezőgazdasági Zrt.-vel és a Pannon Egyetemmel közösen támogatást nyert a technológia továbbfejlesztésére, amely a korábbiaknál költséghatékonyabb módon képes a gyógyszermaradványok eltávolítására a szennyezett vizekből, ezzel is csökkentve az ökológiai terhelést.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink