Csökkent a hotelláncok értéke

Hírek figyelo.hu
A Wyndham, a Choice Hotels, a Mar­ri­ott, az InterContinental és a Hilton társaságnak – a világ öt legnagyobb szállodaláncának – összesített piaci értéke szep­temberre 80 milliárd dollár alá zuhant, vagyis 25 milliárd dollárral csökkent az év eleje óta.

Vendégek hiányában a hotelek március és május között világszerte bezártak, a hatósági korlátozások és a lemondott utazások óriási bevételkiesést okoztak a szállodaláncoknak. Az ágazat súlyos érintettsége a piacvezető társaságok tőzsdei kapitalizációjának változásán látványosan nyomon követhető – írja a Világgazdaság.

A világ öt legnagyobb szállodaláncának piaci értéke összesen 25,2 milliárd dollárral csökkent az idén, szeptemberben a befektetők már csak 79,2 milliárd dollárra értékelték a vállalatokat a részvény-árfolyamokon keresztül.

Habár az elmúlt három hónapban fokozatosan kinyitottak egyes üdülőhelyek, rossz hír, hogy

a szállodák bevételei a válság előtti szintre csak évek múlva térhetnek vissza,

így nem csoda, hogy ezeknek a cégeknek a papírjai durván alulteljesítik a tőzsdeindexek mozgását.

A szobaszám alapján a világ vezető szállodaláncának számító Wyndham piaci értéke decemberben 5,89 milliárd dollár volt, március végére ez a szám 2,93 milliárd dollárra apadt. A második és harmadik (üzleti) negyedév ugyan fellendülést hozott a cégnek, hiszen a 8092 szállodát birtokló amerikai vállalat részvényei­nek piaci értéke szeptemberben meghaladta az 5 milliárd dollárt, ám éves összesítésben ez még így is 870 millió dolláros mínuszt mutat.

A Choice Hotels, a globálisan második legnagyobb szállodalánc kapitalizációjából 440 millió dollár olvadt le a járvány kitörése óta. A több mint 7 ezer szállodával rendelkező vállalat részvényeinek összértéke 2019 végén még 5,76 milliárd dollárt tett ki, majd az elmúlt kilenc hónapban 5,32 milliárd dollárra csökkent.

A statisztikák azt mutatják, hogy a Marriott piaci értékének erodálódása volt a legjelentősebb.

A 110 országban majdnem 6 ezer szállodával jelen levő hotellánc részvényeinek együttes értéke 49,51 milliárd dollár volt 2019 decemberében, ami a második negyedév végére a felére, 24,25 milliárd dollárra apadt.

Bár a vállalat tőzsdei kapitalizációja szeptemberben visszatért 33,86 milliárd dollárra, ez még mindig 31 százalékos zuhanás az év eleje óta.

A csaknem száz országban több mint 5 ezer szállodával rendelkező InterContinental piaci kapitalizációja kisebb mértékben, 21 százalékkal csökkent. A brit vállalat tőzsdei értéke 2019 decemberében még 12,3 milliárd dollár volt, márciusban 6,2 milliárdra zuhant, és szeptemberre csupán 9,7 milliárd dollárra tudott visszatérni.

A Hilton-részvények összértéke 5,66 milliárd dollárral csökkent 2020 eleje óta. A tavaly 9,45 milliárd dollár bevételt termelő szállodacsoport piaci értéke 2019 végén még 30,94 milliárd dollár volt, ami szeptemberre 25,28 milliárd dollárra apadt. Ez 18 százalékos zuhanás az év eleje óta.

(Borítókép: Az építés alatt álló Matild-palota. A Marriott International és a török Özyer Group megállapodott a budapesti Klotild-palota ikerpárjának átalakításáról. (MTVA/Bizományosi: Balaton József)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink