Csökkent a belföldi vendégforgalom márciusban

Hírek vg.hu
A külföldi vendégforgalom alakulása bizakodásra, a belföldi kereslet csökkenése viszont aggodalomra ad okot a Világgazdaságnak nyilatkozó szállodaipari szereplők megítélése szerint.

Még nem tragikus, de kellemetlen a belföldi vendégforgalom csökkenése – értékelte a belföldi turizmus helyzetét Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Világgazdaságnak. A szakember szerint az elmúlt időszak legfőbb eredménye, hogy a korábban vizionált teljes összeomlás elmaradt, a 30 milliárd forint értékűre taksált turisztikai mentőcsomag hatásosnak bizonyult, a szállodaiparban marginális mértékű volt a bezárási arány. A jól sikerült év vége és az erős évkezdet jótékony hatású volt a bevételi oldalon, az enyhe téli időjárásnak köszönhetően pedig nem vitte el a rezsi a teljes profitot.

Az ágazatban ugyanakkor látványosan romlik a jövedelmezőség: miközben a szállodák és vendéglátóhelyek költségei jelentős mértékben emelkednek, a piac nem visel el 15 százaléknál nagyobb áremelést.

Turizmus 02

A belföldi vendégforgalom tekintetében egyelőre kérdéses a nyári szezon alakulása. Fotó: MTI / Oláh Tibor

A külföldi vendégforgalom erősödése ugyanakkor bizakodásra adhat okot, a fővárosi szállodapiaci szereplők optimisták lehetnek, és egyelőre a vidékiek körében sincs pánik, noha a belföldi vendégéjszakák száma elmarad az előző évitől.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyeken 667 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el idén márciusban. A vendégek száma 5,8, a vendégéjszakáké pedig 9,0 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A nyári szezonnal kapcsolatos várakozások egyelőre vegyesek az ágazatban. A foglalások időarányos adataiból még nem lehet mérvadó következtetéseket levonni, a nyári szezon alakulása a következő hetekben körvonalazódik majd. Az ágazati szereplők azt remélik, hogy több mint három év után belátható időn belül konszolidáltabb időszak jön, és egy elfogadható 2023-as üzleti év után egy jól működő 2024-es év jöhet majd.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:

Ezek is érdekelhetnek

További híreink