Csökkenő forgalomban erősödött a BUX a héten

Hírek MTI

Csökkent a forgalom, de erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 39 308,90 ponton zárt pénteken, 1104,23 ponttal, 2,89 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.

A részvénypiac forgalma 56,02 milliárd forint volt az előző heti 66,07 milliárd forint után.

A vezető részvények árfolyama emelkedett a héten.

A BÉT hétfőn alulteljesített az európai és tengerentúli tőzsdékhez képest, bár minimális pluszban fejezte a kereskedést.

Ezzel szemben kedden már felülteljesített magas forgalomban. Ez részben a Molnak volt köszönhető, a papír árfolyamának emelkedését segítette az olaj világpiaci drágulása. A Magyar Telekom is jól teljesített, a cég sikeres kötvénykibocsátása jó hatással volt részvényeinek árfolyamára. A Telekom a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjának segítségével 70,83 milliárd forint forrást vont be a keddi aukción.

Szerdán 0,03 százalékos csökkenéssel zárt a BUX, piacmozgató vállalati hírek nem érkeztek, a hazai részvényindex az európai trendekkel sodródott.

Alacsony volt a BÉT forgalma csütörtökön és pénteken miután az Egyesült Államokban a hálaadás napja miatt zárva volt a részvénypiac, illetve pénteken rövidített kereskedést tartottak az amerikai részvénypiacon.

  • A héten a vezető részvények közül a legnagyobb mértékben a Magyar Telekom erősödött, az árfolyama 4,79 százalékkal nőtt. Pénteken 383 forinton zárt a papír, heti forgalma meghaladta az 1,13 milliárd forintot.
  • A Mol árfolyama 4,25 százalékkal emelkedett, a hét utolsó kereskedési napján 2084 forinton zárt, heti forgalma több mint 13,83 milliárd forint volt.
  • Az OTP jegyzése 1,01 százalékkal emelkedett, pénteken 11 960 forinton zárt, heti forgalma több mint 28 milliárd forint volt.
  • A Richter árfolyama a héten 3,8 százalékkal erősödött, pénteken a gyógyszergyári papír 7240 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma megközelítette a 9,55 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3467,59 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 110,94 ponttal, 3,31 százalékkal magasabban.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink