Csökkenhetnek a diákmunka közterhei

Hírek VG
A magyar gazdaság elmúlt évtizedének egyik legjelentősebb eredménye, hogy a foglalkoztatás érdemben javult, 840 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, a foglalkoztatási ráta pedig 54,9 százalékról 70 százalék fölé emelkedett – jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) ülése után. A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar munkaerőpiacnak még jelentős tartalékai vannak, a fiatal és a még tanuló korosztály munkavállalásának könnyítése társadalmi és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt feladat.

Magyarországon a fiatalok közül sokan maradnak távol a munkaerőpiacról, amelyben többek között a diákmunka közterhei, a lakhatási nehézségek, valamint a viszonylag alacsony vállalkozói kedv játszik szerepet – hangzott el a tanács ülésén. Ahhoz, hogy érdemben növekedhessen a 16-24 évesek közötti fiatalok foglalkoztatása, az NVT javaslata szerint a diákszövetkezeti és az azon kívül tanulók közterheit azonossá kell tenni. Jelenleg több mint 20 százalékos a különbség, amelynek megszüntetésével egyszerűsödhet és átláthatóbbá válhat a tanulók adózása, miközben a közterhek mérséklése a gazdaság fehéredését is segítheti. A kormány folytatja diákkollégium- és munkásszálló-bővítési programját, amelyek révén már az elmúlt években is jelentős mértékben növelte a férőhelyek számát.

A vállalkozóvá válást – nyugat-európai és amerikai mintára – egy informatív vállalkozói honlap elindításával segítenék.

Az ülésen Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója a müködőtőke-befektetéseket ösztönző támogatási rendszert ismertetve elmondta: az ügynökség régiós összehasonlításban kiemelkedően teljesít, tavaly például Magyarországon 98 projekt indulhatott el 4312 millió euró értékben. Hazánk a nemzetközi mérések szerint tőkevonzó-képességét tekintve a világon 16., Európában pedig a 7. helyen áll, megelőzi például Spanyolországot, Törökországot és Írországot.

Ésik Róbert a befektetés-ösztönzések államháztartási vonzatáról szólva elmondta, hogy egy forint támogatás átlagosan 2,57 forint adóbevételt generál a költségvetés számára.

.

Borítókép: A jövő évi gabonatermés megalapozására, a vetőmag genetikai tisztaságának megőrzésére diákok idegenelik az Agrárgazdaság Kft. búza vetőmag ültetvényeit Kismacs határában. (MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink