Csökken a kisvállalkozók adóterhe

Hírek
Ezúttal a kis-közepes cégek adóterhei is csökkennek: félmilliárd forintos árbevételig mindössze 13 százalék lesz a kiva, azaz a kisvállalati adó mértéke jövőre.

Az átlagember el sem igazodik a rengeteg adófajta közt, de persze sokaknak szerencsére nem is kell. Ám a vállalkozóknak, különösen a legkisebbeknek mindig képben kell lenniük. Ráadásul nem csak úgy nagy vonalakban, hanem a lehető leginkább naprakészen. A hazai viszonylatban inkább már közepesnek számító, akár már 30-50 milliós bevételű cégeknek sem alkalmas a kata, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója. Helyette marad a kiva, a kisvállalati adó, amely a társasági adó igen kedvezményes verziója azoknak a cégeknek, ahol a kata vagy az eva nem opció.

Ennek a körnek jó hír, hogy egy százalékponttal csökken a kiva adója jövőre, mi több a választásban segít az NGM kiva-kalkulátora is. Érdemes tudni, hogy a kisvállalati adó (kiva) választásával több tízezer cég spórolhatna legálisan a közterhein. És ahogy említettük: a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában segít a cégeknek az NGM kiva-kalkulátora. A minisztérium arra hívja fel a figyelmet, hogy minden cégnek megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen a kisvállalati adó választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező (de legfeljebb 50 fős) cégeknek több mint 80 százaléka jobban jár.

Emlékezetes, hogy a kisvállalati adó szabályozása 2017. január 1-től jelentős mértékben megváltozott: az adókötelezettség ekkortól nem a pénzeszközök változásának a vállalatból ki- és bevont pénzeszközökkel kiigazított értékére, hanem a tárgyidőszakban jóváhagyott osztalékra és a tőkeműveletek egyenlegére épül – derül ki a NAV tájékoztatásából. Emellett kedvezőbb lett számos részletszabály is, így az adókötelezettség meghatározása egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá válik.

És, hogy kiknek találták ki a kivát? Szakértők szerint azoknak érdemes átgondolni a kivára-váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél. Azoknak is érdemes újraszámolni, akik cégben tartják a nyereségüket, mert a kiva szabályai szerint a visszaforgatott nyereséget nem kell leadózni! Ebben segít most a frissített NGM kiva-kalkulátor, amely kiszámítja, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel a speciális adózási móddal. Szerencsére kivára váltani bármikor év közben is lehet, de lényeges, hogy a 2017-es év végi zárás miatt január elsejétől mindig egyszerűbb az átállás.

Ugyanakkor a szabályok 2017. évi kedvező változásainak köszönhetően már 2016. december 31-éhez képest több mint a duplájára nőtt a kivások száma. A jelenleg 15 ezer kivás cégnél az adó mértékének egy százalékpontos csökkentése mintegy 2 milliárd forintot hagy.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink