Csökken a buszos személyszállítás áfája

Hírek Figyelő.hu

Jókora könnyítést kaptak a turisztikai buszos személyszállítást végző szolgáltatók. Hétfőn késő este, a Magyar Közlönyben kormányrendelet jelent meg az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvényekről, az általános forgalmi adóról szóló, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal törvényének módosításáról szóló törvény veszélyhelyzet ideje alatti eltérő alkalmazásáról − írja a VG.hu.

Ebben a kabinet a következőket rendelte el:

a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtási kormányrendelete szerinti buszos személyszállítási szolgáltatás tekintetében az áfa mértéke az adó alapjának 5 százaléka. Ez jókora könnyítés, tekintve, hogy eddig erre 27 százalékos kulcsot alkalmaztak.

Ugyanakkor a fent megjelölt buszos személyszállítási szolgáltatást is besorolták azok közé a tevékenységek közé, amelyek kötelezettek a turizmusfejlesztési hozzájárulásra.
Fontos az is, hogy ezek a változások csak azokra a szolgáltatókra vonatkoznak, amelyek kizárólag elektronikus fizetési lehetőséget biztosítanak a fogyasztóknak.
A kormányrendelet és így a módosítások a kihirdetést követő 15. napon lépnek hatályba, tehát május 23-án − hívja fel a figyelmet a gazdasági portál.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink