CSOK után végre jön a NOK is!

Hírek
Május közepén indulhat el végre az első Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK), ami révén az is könnyebben juthat majd új lakáshoz, akinek nincsen éppen együtt sok-sok millió forintja egy hitel önerejére sem, de havi rendszeres megtakarítást vállalni tud. Az állam fejenként és havonta 25 ezer forinttal támogatja a NOK-os megtakarításokat.

Hosszú várakozást követően elindulhat az első magyar Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) megszervezése. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis a közelmúltban megbízható szervezőként ismerte el a Central NOK Szervező Zrt.-t. E cég tulajdonosa két, régóta a piacon lévő, fogyaszói csoportokat szervező vállalkozás a Carion Holding Zrt. és a Poligrupo Holding Zrt. A Central Nok a tagtoborzást főként szerződött partnereken keresztül végezné.

Annak, aki az állami támogatást maradéktalanul ki szeretné használni, érdemes havi 83,33 ezer forint megtakarítást vállalni, amelyből a tíz éves futamidejű csoportban tízmillió forint jön össze, ehhez pedig az állam három milliót tesz hozzá a 120 hónap alatt. A lakáslottóként is emlegetett NOK-csoportok legalább 120 fővel indulnak, azaz havonta egy ember hozzájut a teljes igényelt pénzhez és a kapcsolódó állami támogatáshoz. (Azaz amit maga a 120 hónap alatt befizet és támogatással együtt kap majd.)

Egy NOK által (részben) finanszírozott, persze kizárólag új építésű lakás 10 és 40 millió forint közt lehet. Az, hogy ki lesz a szerencsés aki az adott hónapban a teljes NOK pénzhez hozzájut, azon múlik, hogy ki mennyi önerőt tesz a NOK-os forrás mellé. Pontosabban: mivel a megvásárolni kívánt lakás értékét előre meg kell határozni, és az kapja meg először a többiek pénzét, aki a  legmagasabb önerőt vállalja. Magyarán a legjobb esélye annak lehet az első közt lakáshoz jutni, aki a legdrágább lakást a legkisebb NOK összeggel vásárolná meg. Viszont ugye a havi 25 ezer forintos támogatás teljes kihasználásához havi 83,33 ezer forintos saját befizetést kell (érdemes) vállalni, amiből 10 év alatt 13 millió, 15 év alatt pedig 19,5 milliónyi NOK pénzt jön össze.

Azt még nem tudni, hogy mennyi lesz a szervező cégnek fizetendő indulási díj, illetve ugyanígy a fogyasztói csoportok szervezőinek fizetendő havi díj. (A pontos részletek csak az úgynevezett a toborzási felhívás kiadásával egy időben derülnek ki.) Érdekesség, hogy a Central NOK, maga, mint vállalkozás, nem fog lakásokat kínálni. Ugyanis nem céljuk, hogy részt vegyenek a NOK-os lakásvételek szervezésében, itt az ügyfél majd maga dönt, hol és milyen új lakóingatlant vásárol.

A NOK főbb szabályai

– Megalakulásához minimum 120 tag kell

– A futamidő 120 vagy 180 hónap lehet, ez alatt havonta egy-egy tag megkapja a teljes megtakarítását (a többiek kvázi kamatmentes kölcsönt adnak a szerencsésnek)

– Az, hogy ki kap pénzt az adott hónapban, az licittel, illetve sorsolással dől el (innen a lakáslottó név)

– Kizárólag új lakást lehet venni a pénzből, ám, ha egy tag mégsem új lakás vásárlásához akarja felvenni betett tőkéjét, akkor meg kell várnia a NOK 10-15 éves kifutását!

– A 10-15 éves működés során minden tagnak lakáshoz kell (előbb vagy utóbb) jutnia,

– A lakás tervezett értékének maximumát (10 és 40 millió forint közt) előre meg kell határozni, és ehhez igazodik a befizetendő összeg.

– Van lehetőség rendkívüli befizetésekre is, amivel elvben növelhető az esély a NOK pénz mielőbbi „megnyerésére”.

– Az állam 30%-os befizetésarányos állami támogatást nyújt a befizetésekre, amelynek maximuma 300 ezer forint évente, azaz havi 25 ezer forint.

Fotó: adományozó Kovács Márton Ernő, 1949

Ezek is érdekelhetnek

További híreink