CSOK: Itt az új struktúra!

Hírek VG
Szentkirály Alexandra és Gulyás Gergely ezúttal Csák János kulturális és innovációs miniszter társaságában tartja a szokatlan időpontban meghirdetett kormányinfót. A CSOK új részleteit Csák János ismertette.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, nemcsak szokatlan időpontban, hanem szokatlan vendég jelenlétében tartják szerda este 18.30-tól a kormányinfót. Csák János kulturális és innovációs miniszter részvétele ugyanis garancia, hogy érdemi bejelentés fog elhangozni, mégpedig valószínűleg a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) jövő évi átalakulásával kapcsolatban. Amit mostanáig még nem lehet tudni, hogy a városi csokként emlegetett, hivatalosan csok plusz néven beharangozott konstrukció részleteit mikor jelenti be a kormány – erre várt eddig mindenki, többek között az ingatlanpiac is.

A bejelentés!

Magyarország Európa legcsaládbarátabb kormányzatával rendelkezik, eddig 230 ezer család vette igénybe és 754 milliárdot szántunk rá, kezdte a kormányinfót Csák János, aki jelezte, hogy a piaci viszonyokhoz kell igazítani a csok-ot, ezért a kormány elfogadta a tárca javaslatát.

A falusi csok marad, 5000 fölött új kamattámogatott hitelt vezet be a kormány, a hitel 15-30-50 millió forint lesz, három százalékos kamat mellett, az első otthon esetén elég 10 százalék önerő is elég lesz.

  • mondta a miniszter. Hozzátette:

Az édesanyák 41 éves korukig vehetik igénybe, de lesz egy átmeneti időszak. A hitelt telekvásárlásra nem lehet felvenni ugyanakkor. Az első közös otthon esetében 80 millió forintos határt húztak meg, új lakásba költözés esetén 150 millió forint az értékhatár, az 5000 fő alatt nincsen viszont értékhatár.

Amennyiben felújításról és bővítésről van szó, ott 20 százalék önerő elég. Az első évben nem kell tőkét törleszteni, ha megszületik a gyermek, a hitelfelvevők egy éves hitelmoratóriumot kérhetnek.

Amennyiben megszületik a második gyermek, a tőkéből minden további gyermek esetében 10 millió forintot elengedünk.

– magyarázta a miniszter. Jelezte, hogy a kormány ingyenes típus terveket tesz elérhetővé, ezt a költséget is meg tudják spórolni a családosok.

A tudósítás a Kormányinfóról a Világgazdaság oldalán olvasható teljes terjedelemben

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink