Csikkmentes február

Hírek Szigeti Hajnalka
Cigicsikkmentes február címmel országos figyelemfelkeltő és kihívással egybekötött hónapot hirdet idén is a környezetünk megóvásával foglalkozó JÖN Alapítvány.

Cigarettacsikkek hevernek a buszmegállókban, a vasúti peronokon, és a természetben is, de ez nem csupán esztétikai probléma, hiszen a csikkeknek súlyos környezetkárosító hatásai vannak.

Egy eldobott csikk akár 500-1000 liter vizet is beszennyezhet, hiszen a dohánytermékekből korábban kiszűrt anyagok az élő vizeinkbe kerülve kioldódnak belőlük.

A nagyon lassan lebomló műanyag szűrők mikroműanyaggá esnek szét, így könnyen belekerülnek a táplálékláncba, azaz a tányérunkon lévő ételekbe is. A füstszűrű egyébként a második leggyakrabban eldobott egyszer használatos műanyaghulladék a világon.

A kihívással egybekötött egy hónapos esemény célja felhívni a figyelmet az akár négyezerféle toxikus kémiai anyagot tartalmazó csikkek és az egyéb, dohányzásból visszamaradt hulladékok környezetszennyező hatására, hiteles tájékoztatást nyújtani a dohányzó lakosságnak, valamint felhívni a figyelmüket ezen hulladék környezettudatos elhelyezésének módjaira. A szervezet arra biztatja a cigarettázókat, hogy egy praktikus és könnyen maguknál hordható tárolóval már jelentős mennyiségű csikktől mentesíthetik a környezetüket, ha a nap során, az utcán járva, gyűjtik vagy a kihelyezett szemetesekbe dobják. Hasznos megoldást nyújt erre az úgynevezett zsebhamutartó, avagy a hordozható csikktartó – fontos lenne használni. Ha a programban résztvevő települések az alapítványhoz fordulnak, konkrét segítséggel (például a hamutartók felszerelésével) és edukációs javaslatokkal szívesen támogatják őket.

 

Címlapkép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink