Csattanós választ adott az ukránoknak az OTP

Hírek vg.hu
Nem törődnek a befektetők az ukrán feketelistával, továbbra is töretlenül veszik a magyar bankpapírokat. Az OTP Bank részvényeinek árfolyama a héten február óta nem látott magas szintre került.

Feketelista ide vagy oda, rég nem látott formában voltak a héten az OTP Bank részvényei: az elmúlt 5 kereskedési napon több mint 4 százalékkal nőtt az árfolyam, a 11 300 forintos heti záróár pedig február közepe óta nem látott erős szint – írta meg a Világgazdaság. A lap cikke szerint az elmúlt hónapokra jellemző alacsony forgalom helyett pénteken kifejezetten aktív volt az OTP papírok piaca, több mint 6,3 milliárd forint volt a bankrészvény forgalma.

A május így pozitív meglepetés az OTP befektetői számára, pedig nem úgy indult, hogy lesz ok az örömre. Május 4-én robbant a bomba, hogy Ukrajna Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynöksége felvette az OTP Bankot (és nem az OTP Bank Oroszországot) a nemzetközi háborús szponzorok listájára.

A magyar bankkal már 24-re bővült a NAZK-féle lista, rajta olyan társaságokkal, mint a Raiffeisen Bank, az Auchan, a Mondi Group, a Procter & Gamble, vagy a Bonduelle. Az OTP állítólagos bűne az oroszországi tevékenység folytatása volt, csakhogy a NAZK elfelejtette közölni, amit a magyar központú bank számos alkalommal megtett, hogy minden opciót megvizsgálnak az ottani, egyébként szinte már csak a fogyasztási kölcsönnyújtást végző leánybank jövőjével kapcsolatban, az exit azonban korlátozott, elnöki rendelet tiltja a külföldi banktulajdonosoknak, hogy megváljanak ottani érdekeltségeiktől.

A magyar kormány ugyanakkor teljes mellszélességgel beleállt a konfliktusba. Varga Mihály közölte: a kormány kiáll az OTP mellett az ukrán vádakkal szemben. A pénzügyminiszter szerint a kabinet mindent megtesz az alaptalan ukrán intézkedések visszavonásáért.

A Világgazdaság elemzése szerint ugyanakkor a NAZK listán lévő társaságok részvényeinek szempontjából a feketelista az égvilágon semmit nem jelent, a befektetőket egyszerűen hidegen hagyják az ilyen típusú hírek. Így gondolkodtak az OTP befektetői is, akik a május 10-i, a konszenzusnál jobb profitszámokat tartalmazó első negyedéves jelentés után, a szokásos korrekciót követően, újra vásárolták a bank papírjait. S ha beigazolódik az elemzők várakozása, kedden újabb lendületet vehetnek az OTP részvényei, aznap esedékes a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése, s egyre erősebbek azok a vélemények, hogy a jegybank 100 bázisponttal vághatja vissza a most még 18 százalékos overnight kamatlábat. Ez két szempontból is kapóra jönne az OTP-nek: egyrészt vélhetően hozna némi forintgyengülést, másrészt a kamatkörnyezet normalizálódása felé mutató első lépés lökést adna a hitelezésnek is Magyarországon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink