Csaknem tízezer kkv az MVP-ben

Hírek
A Modern Vállalkozások Program keretében eddig csaknem tízezer vidéki kkv csatlakozott egy kezdeményezéshez, ami a digitalizációt, az informatikai alkalmazások használatának ösztönzését tűzte ki célul.

Több mint 4700 sikeres helyszíni üzleti, informatikai átvilágítás és tanácsadás történt meg, s meghaladta a 3500-at azon vállalkozások száma, melyek megkapták a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést. A kormány a magyar vállalkozások számára közel 60 milliárd forint támogatási összeget biztosít a digitalizációs fejlesztéseik támogatására, mostanság hetente 1 milliárd forint összegű támogatást igényelnek a hazai vállalkozások.

A Modern Vállalkozások Programjába program célkitűzése, hogy a vállalkozásokat új, korszerű informatikai alkalmazások használatára ösztönözze, növelve ezzel hatékonyságukat és elősegítve gazdaságos napi működésüket.

A Modern Vállalkozások Program négy fő alappillére:

– a díjmentes infokommunikációs tanácsadás és audit,

– a minősített beszállítók bevonása és ajánlása a kkv-k számára,

– a 127 információs nap országszerte és

– a bárki számára elérhető szemléletformáló tudástár

A vártnál jóval nagyobb volt az érdeklődés a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozása érdekében 2016 tavaszán elindított kezdeményezésre. A Modern Vállalkozások Programját (MVP) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Informatika a Társadalomért Egyesülettel és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel konzorciumban indította el. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mint szakpolitikai felelős vesz részt a Program megvalósításában.

Az MVP szakaszzáró sajtótájékoztatóján Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta: „A kormány a magyar vállalkozások számára közel 60 milliárd forint támogatási összeget biztosít a digitalizációs fejlesztéseik támogatására.”

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az elmúlt másfél év alatt beigazolódott, hogy a vállalkozások érdeklődnek és nyitottak a fejlődés, a digitalizáció iránt, azonban számos esetben az első lépés megtételéhez szükséges bátorítást, szakmai segítségnyújtást meg kell adnunk számukra. Ezért kulcsfontosságú tanácsadóink munkája, személyes jelenléte – emelte ki.

A program népszerűségét jelzi, hogy a tervezett 3 000 vállalkozás helyett közel 10 000 vidéki kkv-t sikerült elérnünk. Több mint 4 700 sikeres helyszíni üzleti, informatikai átvilágítás és tanácsadás történt meg, s meghaladta a 3 500-at azon mikro, kis- és középvállalkozások száma, melyek megkapták a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést.

Fontos, hogy a minősítéssel plusz 5% vissza nem térítendő többlettámogatást vehetnek igénybe a kkv-k a 48,2 milliárd forint keretösszegű, digitális eszköz- és szolgáltatásfejlesztését biztosító GINOP-3.2.2 informatikai pályázatban is. A pályázati kedvet jól mutatja, hogy folyamatosan érkeznek a pályázatok, hetente 1 milliárd forint összegű támogatást igényelnek a hazai vállalkozások.

„A magyar nemzetgazdaság kitörési pontja lehet a digitális gazdaság, ezért átgondolt, valamennyi területre kiterjedő fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír” – nyilatkozott Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Véleménye szerint a digitális átalakulásban kitüntetett szerep hárul a kkv-kra annak elérésében, hogy Magyarország nemzetközi összevetésben is élenjáró ország legyen a digitális erőforrások felhasználásában.

Az Európában modellértékű Modern Vállalkozások Programja éppen ebben a folyamatban tölt be meghatározó szerepet, hiszen ilyen nagyszámú magyar kis- és közepes vállalkozást még egyetlen hasonló programmal sem sikerült megszólítani. Alapvető fontosságú a hazai mikrovállalkozások, és tulajdonosaik figyelmének felkeltése és felkészítésük a digitális transzformációra, körükben az innovatív üzleti és technológiai megoldások alkalmazásának és létrejöttének ösztönzése és támogatása. Ennek érdekében a Digitális Jólét Program kibővítése, a Digitális Jólét Program 2.0 kidolgozásakor külön fejezetet szenteltünk a mikrovállalkozások digitális felkészültségének emelésére.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink