Csaknem dupla pénzt kapnak a tejes emberek

Hírek
Örülhetnek a tehenészetek, mert hamarosan potyognak hozzájuk a milliárdok. 

Kezd értelmet nyerni az a sokakban bizonytalanságot keltő várakozás, amely miatt a Vidékfejlesztési Program pályázatai döntéseinek késése miatt az agrárvilágban fanyalognak. Mint azt a Miniszterelnökségtől megtudtuk, 55,2 milliárd forinttal támogatják a tejtermelőket. A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent tejágazat szerkezetátalakítását támogató felhívásra ugyanis jelentős túligénylés mutatkozott, amelyet a Miniszterelnökség a források nem csekély megemelésével kezelt.

A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás pályázati felhívása 2016-ban jelent meg, 36,5 milliárd forint keretösszegben. Az ötéves kötelezettségvállalású program az állattartás fejlesztését célozza azáltal, hogy a szigorú tartási, higiéniai és takarmányozási előírásokat teljesítő gazdálkodók számára kompenzálja a megnövekvő kiadásokat.

A pályázati felhívásra összesen mintegy 55,4 milliárd forint értékben érkeztek be jogosult kérelmek. Annak érdekében, hogy a munkaerő igényes ágazat szereplői minél nagyobb arányban részesedjenek a forrásokból, a Miniszterelnökség megemelte a keretösszeget. Ezzel a kérelmek döntő többsége, összesen 506 kérelem támogatása mellett döntött, 55,2 milliárd forint értékben, ami csaknem száz százalékos támogatási arány.

A nyertes pályázók a támogatói okiratokat elektronikus úton a napokban fogják megkapni. A források jelentős bővítésével a Miniszterelnökség nemcsak azt üzente, hogy nagyon is jól érti a tejágazat problémáit, hanem azt is, hogy a magyar kormánynak Magyarország minden tehenészete fontos. Szektor- és pártsemlegesen. Ez nem választási üzenet. Ez komolyabb annál.

A Vidékfejlesztési Program keretében még további jelentős – például kertészeti, állattenyésztési, borászati – felhívásokról születnek támogatói döntések a nyár végéig. A tejágazati milliárdok majdhogynem megduplázása után igazán kíváncsian várhatjuk, hogy milyen döntések születnek majd ezekben az ügyekben.

Borítókép: MTI/Varga György

Ezek is érdekelhetnek

További híreink