Csaknem 15 százalékkal drágult a hazai építőipar

Hírek Figyelő.hu

A nyers adatok szerint 14,2 százalékkal meghaladta az építőipari termelés volumene 2021 szeptemberében az egy évvel korábbit – számolt be róla a VG.

A KSH gyorsjelentése szerint az épületek építése 21,2, az egyéb építményeké 6,7 százalékkal magasabb volt a tavalyi bázisnál. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek szerint

az építőipar termelése az augusztusihoz képest 4,2 százalékkal nőtt.

A harmadik negyedévben az építőipar termelői árai 12,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévit pedig 4,2-del haladták meg.

Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest : az épületeké 21,2, az egyéb építményeké 6,7 százalékkal. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 30,1, az egyéb építmények építésében 12,7 százalékkal bővült a termelés. A speciális szaképítésé 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Összességében 16,1 százalékkal csökkent a hónapban megkötött új szerződések volumene.

Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 28,4 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 34,9 százalékkal kisebb volt a az előző évi bázisnál. Ugyanakkor az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 12,9 százalékkal meghaladta a 2020. szeptember végit.

Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 21,4, az egyéb építményeké 7,7 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A szerződésállomány az év első kilenc hónapjában 3,5 ezer milliárd forintot tett ki, miután 10,5 százalékkal emelkedett az építőipar termelése az előző év azonos időszakához képest.

(Borítókép: Piramis Kft., építőipari telep. Göd 2021.06.22. (Kallus György/Világgazdaság)

További híreink