Csak ülünk egész nap és csodálkozunk, ha beüt a baj

Hírek
A modern ember ideje nagy részét ülve tölti, jelentős részük pedig semmivel sem igyekszik kompenzálni az ülés okozta egészségügyi ártalmakat. Pedig megelőzni egyszerűbb és fájdalommentesebb - és persze olcsóbb is - a bajt. Az alábbi infografika megfelelő tudást és tippeket ad azoknak, akik idejük jelentős részét ülve töltik.

A napi tíz vagy akár annál több ülés – legalábbis a mérések szerint – nagyon csúnyán oda tudja vágni a modern ember egészségét. Márpedig a modern ember – ha nem a szalag mellett áll napi 10-12 órát, tegyük hozzá, az sem jobb – az ébren töltött ideje jelentős részét (ülő)munkával töltni. Ez önmagában is probléma a rossz testtartás, az izomzat helytelen terhelése, kihasználatlnasága okán. Az európai munkavállalók átlagosan napi hét órát töltenek a számítógép előtt, több mint kilencven százalékuk mindezt mindenféle mozgás nélkül teszi – írja az egeszseg.hu. És persze ehhez hozzájön még a tévé előtti (ülve) bambulás, a kajálás, amit legtöbbször szintén ülve végez az ember, bár ilyen jó dolog valamit pekapni egy jó kis talponállóban!

Rossz hír, hogy a sok ülés az összes olyan betegségcsoportban – szív és érrendszeri megbetegedések, korai elhalálozás – növeli a rizikót, amiben a magyarok amúgy is csehül állnak.

Jó kérdés, hogy milyen jelek utalnak arra, hogy baj van – merthogy a szervezet nem hülye, megadja a feedbacket, csak figyelni kell rá – majd ezek tudatosítása után mit lehet tenni.

A "mozgásról" talán sokaknak az juthat eszébe, hogy le kell futni a The Hell Race-t, pedig nem is. Apró lépéseket kell csupán megtenni – aztán persze jöhet a The Hell Race is.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink