Csak profitálhatsz a futásból

Hírek
A futók nagyobb része már használ valamilyen digi-eszközt a sportoláshoz, persze nem érdemes túlzásba vinni a dolgot. 

A futók hatvankét százaléka használ a sportoláshoz valamilyen technikai eszközt – állítja egy online kutatás. Az NN Biztosító magyar internetezők futási szokásait vizsgáló reprezentatív mérése szerint a megkérdezettek kicsit több mint a fele mobiltelefont visz magával az edzéseire, de az aktivitásmérő pánt, az okos- és futóóra is népszerű, hiszen minden hatodik futó ilyen eszközzel szereli fel magát.

Nem nehéz belátni, hogy ebben sok igazság van, hiszen egyrészt szerencsére egyre többen futnak, másrészt – ami néha már komikusnak is tűnhet – vannak, akik valóban olyan “gépparkkal” érkeznek a helyszínre, hogy azok beüzemelése, beállítása, elhelyezése lassan üti – rendben, ez erős túlzás, de talán átjön – a teljes edzésre fordított időt is. Egyébként a mérés szerint a magyar internetezők közel egyharmada legalább heti egyszer – átlagosan 4,3 kilométert – fut és harmincnyolc százalékuk applikációt is használ a teljesítménye méréséhez. Egyébként az NN is fejlesztett egy ingyenes futóalkalmazást, amiben az a sikk, hogy a futók számára kitűzött kihívások teljesítését vásárlási kedvezményekkel jutalmazza.

De miért is használnak a futók appokat?

Tudni akarják, hogy

  • mennyi kilométert futottak (nyolcvannégy százalék)

  • a tevékenység követése (ötvenhat százalék)

  • kalóriaszámlálás (harmincöt százalék)

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fizikai aktivitásnak – és most hagyjuk a futást – milyen hatása van a szervezetre. Igen, el tud fáradni az ember, de a testmozgás csökketni a stressz-szintet és a szorongást, s mivel segíti a szerotonin és az endorfinok agyi felszabadulását, javul a hangulat és akár a fájdalom is csillapodhat.

Növekszik a tüdőkapacitás, feljavul a légzés, erősödik a szívizom és a "motor" teljesítőképessége is.

De a testmozgás csökketni a magas vérnyomás kialakulásnának veszélyét, meglévő hipertónia esetén is segíthet kordában tartani a betegséget. A testtömeg, az izületek, az izomzat – mind nyertesei lehetnek a fizikai aktivitásnak.

S a végén egy nem elég gyakran hangoztatott érv a rendszeres testmozgás mellett: jótékony hatással bír a libidóra és a szexuális teljesítőképességre is.

Fotó: Valentin Flauraud/EPA/MTI
"Okosórával, kutyával, vagy magassarkúban – egy a lényeg, fuss!"

Ezek is érdekelhetnek

További híreink