Csak minden második cég éli meg a tinédzser kort

Hírek
A statisztikák alapján nem túl magasak az új alapítású cégek túlélési képességei, az 5 éves kort a cégek 73 százaléka, míg a 10 éves kort már csak 51 százalékuk éli meg.  

Évente 25-30 ezer új cég alakul, de sajnos kis részük tud csak hosszú távon is sikeresen működni” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Az elmúlt 20 évet nézve az „újszülött” cégek túlélési képességei sosem voltak eget rengető magasságokban, de sajnos az adatok azt mutatják, hogy az új alapítású cégek várható élettartama évről évre egyre kisebb.

A statisztikák alapján az ezredforduló környékén alakult cégek túlélési aránya volt a legmagasabb, a 2000 előtt és a 2004-2005 után alakult cégek esélyei aránylag kisebbek voltak a 2000-es évek elején született társaikéhoz képest. De az ezredforduló környékén született cégek sikeressége is csak relatívnak mondható, az akkoriban alapult cégeknek is csak a 85 százaléka érte el az öt éves kort, a 10 éves korig pedig már csak 64 százalék körüli arányban jutottak el.

Ez az arány azóta sajnos fokozatosan tovább romlik, a jelenlegi helyzet alapján az 5 éves kort az 5 évvel ezelőtt alapított cégek 73 százaléka, míg a 10 éves kort a 10 évvel ezelőtt alapított cégek 51 százaléka élte csak meg. A történethez az is hozzátartozik, hogy a cégek törlése akár évekig tartó eljárások eredménye, így ha a vállalkozások eljárás alatt töltött időszakát leszámítjuk, akkor az 5-10 éves túlélési arányok még elkeserítőbbek.

„Természetesen az új alapítású cégek jelentős része nemcsak hogy túléli, hanem igazán sikeres vállalkozássá növi ki magát, így pozitív példából sincs hiány” – mondja az Opten szakértője. Az új alapítású cégeknek ugyan kevesebb mint 1 százaléka lesz milliárdos cég, de ez nem is annyira meglepő, ha azt nézzük, hogy a jelenleg rendben működő 490 ezer cégből csak 8 ezer olyan, amelynek a 2016-os árbevétele meghaladta az 1 milliárd Ft-ot.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink