COVID: legyen vége a félelemkeltésnek

Hírek Halaska Gábor
Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint most az lenne a legfontosabb, hogy a COVID-dal kapcsolatos megfélemlítő médiakommunikáció szűnjön meg. A lehető legrosszabbat az teszi az építőiparral, hogy az folyik mindenhonnan: készülj fel a második hullámra – mondta el a Figyelő hetilapnak Markovich Béla, aki szerint a járvány-kár következményeit a gazdaság és az építőipar inkább 2021 közepétől fogja érezni.

Melyek az építőipari ágazat legfontosabb globális kihívásai jelenleg? Különösen a ma is velünk élő COVID19 pandémia tükrében?
Jelenleg két nagy kihívás is van az ágazatban. Az egyik a minőségi munkaerő megtalálása, illetve alkalmazása. Mivel az építőipari kapacitás igényeket igyekeztek a cégek külföldről megoldani, illetve nem teljesen szakképzett munkaerővel megoldani, ezért gyakran előfordult, hogy a kivitelezés minősége nem olyan lett, amilyet terveztek.

Két kihívást említett, melyik lenne a másik?
A másik a vírus megfékezésére hozott intézkedések miatti beruházás késleltetések, elhalasztások. A megrendelők jövőben való elbizonytalanodás hatására ugyanis sok esetben lelassították a tervezett beruházások előkészítését, illetve későbbi időpontokra halasztották azokat. Ez a kivitelező számára gondokat okozhat a 2021-es év első felében.

De mintha tavasszal a magánemberek is megrohamozták volna a barkácsáruházakat és az építőanyag-kereskedőket, nem?
Nagyon jól látja, igen: számos, home office-ra haza-kényszerített ember most vette észre, hogy a lakását, házát érdemes lenne felújítani, illetve most nyílt ideje rá. Sőt, a többség bele is kezdett, mi több: sokan kifejezetten saját kezűleg állnak neki.

Melyek a fő uniós és régiós kihívások az építési szektorban?
Az EU-e és a régiós kihívások hasonlóak, mint nálunk itthon. Azzal a különbséggel, hogy azokban az országokban, ahol az építőipar is leállt (így például Olaszország), a rendelkezések feloldása után komolyan meglendült az építőipar.

Itthon még kitart a megkezdett beruházások lendülete, de mi lesz a következő években?

A választ és a teljes interjút a Figyelő hetilap legfrissebb számában (2020/32.) olvashatja el.
(Borítókép: Figyelő-archív)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink