Cél a képzett szakemberek helyben maradása

Hírek M. Orbán András
Borsodban is erősödik a duális képzés szerepe, az iskolák és a partnerek minél jobb együttműködése szükséges ehhez – hangzott el az észak-magyarországi oktatás, duális képzés helyzetét bemutató kerekasztal-beszélgetésen a miskolci gazdaságfejlesztési fórumon.

A nappali képzésben hatezren, a felnőttoktatásban háromezren vesznek részt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Akik nem találják meg számításukat az első szakmájukban, az átképzés új lehetőséget kínálhat számukra – nem mellesleg a munkanélküliség csökkentésében is lehet szerepe, ahogyan ez a miskolci gazdaságfejlesztési konferencia első részében elhangzott.

A második kerekasztal beszélgetés résztvevői: Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora (képünkön középen), Szabóné Trum Tünde, a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola igazgatónője, Kiss Krisztina az Eastjob Személyzeté Tanácsadó Bt. ügyvezetője, valamint Szabó Gergely, a MacroKlinika ügyvezető igazgatója.

Kifejtették, azért fontos számok ezek, mert a szakképzett munkaerőre ebben a térségben is szükség van, a cégeknek is érdekük magukhoz kötni a megfelelően képzett (fiatal) dolgozókat – az elvándorlás s csökkenthető ezáltal, ami a konferencia egy másik fontos üzenete.

A mesterséges intelligencia ugyanakkor a világot forradalmi módon változtatja meg, a gyógyítás területén (képalkotó diagnosztika) már most is nélkülözhetetlen, segíti a gyógyításfolyamatát, de soha nem állította senki, hogy helyettesíti az orvostudományt. Kétségtelen ugyanakkor, hogy az ügyintézést, gyógyítás idejét komoly mértékben rövidítheti. Az oktatók egyébként nyitottak és érdeklődők, ugyanez a diákokról is elmondható.

Ismertették a duális képzés előnyeit is: a cégek immár kész munkavállalókat kapnak, akik megismerik addigra az adott cég működését, kölcsönösen nyertes helyzet lehet ugyanakkor, ha a duális képzésben tanuló diák később is az adott cégnél marad – immáron főállású munkavállalóként.

A legkeresettebb szakterületek a megszólalók szerint a mérnöki területek, illetve az informatikai területek. A folyamatos tanulási készség, autonómia mint tulajdonságok ugyancsak kiemelhetők. A turizmus-vendéglátásban végző szakemberek iránt is megjelent az igény, de itt fennáll a lehetőség, hogy például a Dunántúlon teljesítik tanulmányaik egy részt, ami nem baj. A cél, hogy térjenek haza.

Borítókép: Vémi Zoltán: Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink