Cél a hulladékmentes világ

Hírek Szponzorált tartalom
A fenntarthatósági célok között elsőbbséget élvez a hulladék újrahasznosítása.

2018. januárban a Coca-Cola HBC a The Coca-Cola Companyval összefogva egy átfogó, több évre kiterjedő program végrehajtásába fogott, amely a csomagolóanyagok okozta problémák megoldására irányul. A projekt a Hulladékmentes világ nevet kapta, és ebben az az egyik cél, hogy 2030-ra ugyanannyi műanyag palackot és aludobozt gyűjtsön vissza a vállalat, mint amennyit értékesít.

Az ambiciózus projekt egyik első lépéseként tavaly 2025-re vonatkozó vállalásokat tett a Hellenic vállalatcsoport, továbbá elhatározta, hogy a fenntarthatóságot a teljes cégcsoporton, minden egyes funkción belül a mindennapi működés részévé teszi. Eszerint minden elsődleges csomagolásnak 100 százalékban újrahasznosíthatónak kell lennie; a PET-palackok előállításához növekvő arányban újrahasznosított PET-et kell felhasználni; és 2025-ig az italpalackok 75 százalékának megfelelő mennyiségű hulladék visszagyűjtéséhez kell hozzájárulni.

100 százalékban újrahasznosítható

Már eddig is jó néhány lényeges előrelépés történt Magyarországon. A Coca-Cola HBC Magyarország által használt PET-palackok 100%-ban újrahasznosíthatók, az elmúlt esztendők fejlesztéseinek köszönhetően pedig ma már 15 százalékkal kevesebb műanyagra van szükség egy palack előállításához, mint 2010-ben. Hazánk legnagyobb üdítőital-gyártója 2018-ban 500 millió forintot költött innovatív, környezetkímélő csomagolási technológiák bevezetésére. Ennek részeként, többek között, 10 százalékkal csökkent a NaturAqua ásványvizes, illetve 13 százalékkal a 0,5 literes üdítőitalos palackok súlya. Az intézkedések hatására összességében 4 százalékkal csökkent a cég által felhasznált műanyag mennyisége. A cég fenntarthatósági stratégiája szerint 2020-ig összeségében legalább 20 százalékkal csökken majd a palackok átlagsúlya 2010-hez képest. Mindezeken felül a vállalat folyamatosan növeli az italcsomagolásokhoz felhasznált újrahasznosított műanyag mennyiségét is, melynek aránya ma már átlagosan 27 százalék.

Fotó: PR

2030-ra csoportszinten ez az arány a tervek szerint eléri majd az 50 százalékot, és nincs messze az az idő sem, amikor 100 százalékban rPET-ből készülnek majd a palackok. Ilyenre egyelőre csak Ausztriában és Írországban van példa, de a technológia fejlődésével, részben a helyi szabályozások változásával Magyarországon is megjelenhetnek majd tisztán újrahasznosított PET-ből készülő palackok. A vállalat tisztában van azzal, hogy van még mit tenni, ezért egyetemekkel, szakmai és civil szervezetekkel dolgozik együtt azért, hogy megtalálja a műanyag valóban tartós alternatíváját. A technológia fejlődésével, és amint egyre több ember ismeri fel a hulladék-visszagyűjtés és -újrafelhasználás jelentőségét, továbbá amint nagyobb mennyiségben és még jobb minőségben állítanak elő az élelmiszeripari elvárásoknak megfelelő újrahasznosított alapanyagokat, akár magasabbra is tehetik majd a lécet a csomagolóanyagok fenntarthatósága tekintetében, és új életet adhatnak az újrafelhasználás ciklusaiba bekerülő anyagoknak.

Hulladékmentes Tisza – előrehaladás a hulladék-visszagyűjtés terén

Az árvizekkel szinte minden évben jelentős mennyiségű uszadék, szerves anyag és kommunális hulladék vonul le a Tiszán, és a kiskörei vízlépcső az első olyan műszaki létesítmény, amely megállíthatja a szemétáradatot, megkímélve ezzel az alsó folyószakaszokat a jelentős szennyeződéstől. A helyzet hatékony kezelése érdekében idén júliusban a vízügyi, civil és vállalati oldal is összefogott. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a rakodótér fejlesztését tervezi, a PET-kupa civil környezetvédelmi program részt vesz a kitermelt hulladék szelektálásában és újrahasznosításában.

Fotó: PR

A The Coca-Cola Foundation – a Coca-Cola globális alapítványa – pedig a kétéves Hulladékmentes Tisza projekt keretében nyújt 73 millió Ft-os anyagi támogatást a helyzet felszámolására. A háromoldalú összefogás a folyamatos védekezést, a kitermelt hulladék jelentős mértékű újrahasznosítását és a folyó egyre nagyobb mértékű megtisztítását tűzte ki célul. A projekt megvalósításához és sikeréhez a Coca-Cola Magyarország munkatársai is tevékenyen hozzájárulnak. 2019. július 26-án és szeptember 27-én több mint 150 munkatárs vett részt a folyó kiskörei szakaszának megtisztításában. A vállalat kollégái a PET-kupa önkénteseivel együtt több mint 3,3 tonna hulladékot gyűjtöttek össze főleg a nádasokban megrekedt, illetve a víz felszínén úszó műanyagokból. Ezt a 3,3 tonna hulladékot megfelelő módon szétválogatják, majd újrahasznosítják.

Bővebben: https://hu.coca-colahellenic.com/hu/

Ezek is érdekelhetnek

További híreink