Cél a digitális kompetencia növelése

Hírek
A lakosság és a vállalkozások digitális kompetenciáinak növelése; a vállalkozások versenyképességének elősegítése; a digitális megoldások integráltságának fokozása; a K+F és innovációs tevékenység erősítése; valamint az egyetemi együttműködések előmozdítása érdekében Magyarország Kormánya és a Magyar Telekom Közös Nyilatkozatot fogalmazott meg, amelyet a Kormány részéről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter írta alá többek között Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének jelentlétében.

A mesterséges intelligencia fejlődése, a digitalizáció és a technológiai előrelépés óriási fejlődési és gazdasági potenciált jelentenek a magyar gazdaságnak, amelyek hozzájárulhatnak a termelékenység növekedéséhez és az értékláncokban történő feljebb lépéshez. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint ki kell használni a technológiai fejlődést, amely egyik eredményes és hatékony eszköze lehet annak a folyamatnak, amelynek köszönhetően a magyar gazdaság növekedése intenzívből extenzív szakaszába lép át, azaz a minőségi teljesítményre, a magas hozzáadott értékre helyezi a hangsúlyt, részben megoldva ezzel a közepes fejlettségű országok csapdahelyzetét is – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A versenyképesség megőrzéséhez, az olyan új és innovatív megoldások, mint pl. az ipar 4.0, a mesterséges intelligencia-vezérelt okosmérők, a big data eszközök használatához azonban elengedhetetlen a megfelelő és megbízható infrastruktúra biztosítása. Jelenleg a közép-keleteurópai régión belül Magyarországon az egyik legfejlettebb az internetes, telekommunikációs hálózat, azonban a kedvező pozíció tartós megőrzéséhez, sőt javításához a digitális
technológiák alkalmazásának ösztönzése, valamint további infrastrukturális fejlesztések végrehajtása szükséges. Ebben a Kormány partnerként tekint a hazai telekommunikációs
vállalatokra.

Nagy Márton kiemelte:

A Magyar Kormány kiemelt célja a magyar gazdaság termelékenységének és versenyképességének növelése, ezért alapvető fontosságúnak tartjuk támogatni azokat a beruházásokat, amelyek a magyar gazdaság fejlődését szolgálják”.
A megállapodás szerint a célok előmozdítása érdekében az állam vállalja, hogy 2024. január 1-jétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2025. január 1-jétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót is.

A Közös Nyilatkozat értelmében a Magyar Telekom többek közt azt vállalja mindezzel párhuzamosan, hogy 2024-től kezdődően 1 millió háztartást lefedő vezetékes, gigabitképes sávszélességet biztosító hálózatot építi ki 4 év alatt, továbbá hogy 2027 év végére 4,5 millió magyar otthon és vállalkozás számára elérhetővé teszi a vezetékes gigabit képes hálózati infrastruktúrát. Emellett a Társaság vállalja, hogy az országos 5G lakossági kültéri lefedettsége
2026-ra megközelíti a 99 százalékot, valamint Budapesten és a vármegyeszékhelyeken 3,6 GHz-es technológiát épít ki. A gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, hogy a Magyar Telekom 2014 óta megbízható stratégiai partnere a Kormánynak, amely együttműködés a Közös Nyilatkozattal tovább erősödik.

Címlapkép: Kallus György/Világazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink