Tavaly ősszel a növekvő kötvényeladások váltottak ki piaci zűrzavart, melynek nyomán az amerikai kincstár a rövid lejáratok felé tolta a kibocsátás fókuszát. Hamar felduzzadtak az egyéves vagy annál rövidebb lejáratú számlák, s arányuk a fennálló adósságállomány 22,4 százalékára dagadt, miközben az ajánlás legfeljebb 200 százalék lenne.

Ha a hitelezőket nézzük, akkor az látszik, hogy az adósság finanszírozásában korábban nagy szerepet játszó bankok hátrébb léptek. Most a fedezeti alapok, a pénzpiaci alapok és a külföldi befektetők Amerika elsődleges finanszírozói.

A pénzpiaci alapok rekord beáramlást élveznek, és tömegesen gyűjtik be a rövid lejáratú kincstárjegyeket. A fedezeti alapok – a Fed adatai szerint a háztartásokkal együtt – sikeresen felszívják a brutális jegybanki mérleg leépítését. A külföldi részesedések a fennálló adósság egynegyede alá csökkentek, miután 2015-ben még több mint egyharmadot képviseltek.

Javaslatokban nincs hiány. Ezek legfőbb vonulata a bankok kötelező tartalékolásai szabályozását oldaná fel, hogy nagyobb részt vállalhassanak az amerikai adósságfinanszírozásból. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy ha az állami adóssághegyet nem sikerül leapasztani, akkor a kötvénypiac tartósan magas hozamra számíthat, ami tartósan felfelé tolja az inflációs kilátásokat.