Burjánzanak a lakáshotelek Budapesten

Hírek
Az idei nyárra közel 9000 lakáshotel vált elérhetővé a piacon, ennek túlnyomó része a fővárosban található. Miközben egyre többen látnak vonzó üzleti lehetőséget a rövidtávú lakáskiadásban, sokan az Airbnb-t teszik felelőssé azért is, hogy a budapesti belső kerületekben lévő lakások bérleti díja idén is 20-30 százalékkal magasabb a fővárosi átlagnál.  

A rövidtávú lakáskiadás, ismertebb nevén az airbnb-zés, egyre népszerűbb világszerte, így Magyarországon, elsősorban Budapesten is. Míg 2012-ben 3-400 budapesti lakás közül választhattak a hozzánk látogató vendégek, 2017 nyarára közel 9000 lakáshotel vált elérhetővé a piacon. Statisztikai adatok alapján ez több mint 4500 budapesti házigazdát jelent, akik átlagban 1-3 ingatlant hirdetnek az Airbnb, a booking.com, vagy a szallas.hu platformokon keresztül. „A 2010-es adatokhoz képest az Airbnb elterjedése mindössze havi átlag húszezer forinttal emelte a kiadós belvárosi lakások bérleti díjait.”- mondta Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az Akvárium Klubban rendezett Első Apartmankiadó Konferencián.

Hozzátette azt is, hogy a lakáspiacon a következő két-három évben nem várható jelentős változás, az árnövekedés folytatódni fog, de a drágulás üteme egyre szerényebb. Ezért azoknak, akik rövidtávú kiadás céljából vásárolnának lakást nem érdemes az árcsökkenésre várniuk. A konferencián szó esett – többek között – a fekete lakáskiadás veszélyeiről. A résztvevők gyakorlati tanácsokat kaphattak az adózási kötelezettségekről.

A téma nem is lehetne aktuálisabb, hiszen idén tavasztól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal támogató eljárással igyekszik segíteni az Airbnb-zőket, tovább fehérítve a rövidtávú lakáskiadás piacát. A NAV ugyanis megszerezte az ír adóhatóságtól azt az összesítőt, mely tartalmazza azoknak a személyeknek az adatait és bevételeit, akik regisztrálva voltak 2015. évben az Airbnb-n, és bevételt szereztek a lakáskiadás kapcsán. Ezeket az adatokat technikailag összehasonlították a magánszemélyek által beadott bevallásokkal, és ahol eltérést találtak, azokat megkeresték, hogy segítsenek az elmaradások rendezésében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal részéről a cél tehát nem az ellenőrzés és büntetés volt, hanem támogató eljárás keretében a szállásadók segítése az adózással kapcsolatban, lehetőség nyújtása a pótlásra.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink