Bukaresti kormányválságot okozott a Szociáldemokrata Párt belháborúja

Hírek
Ilyen még nem volt! Bizalmatlansági indítványt nyújt be saját kormánya ellen a kormánypárt.

Csütörtökön délután kizárta soraiból Sorin Grindeanu miniszterelnököt a Szociáldemokrata Párt (PSD), s egyúttal bejelentette, hogy hétfőn benyújtja a bizalmatlansági indítványt is.

Sorin Grindeanut a pártelnök Liviu Dragnea javaslatára nevezték ki a tavaly decemberi választások után. Dragnea (a parlament alsóházi elnöke) nem lehetett kormányfő, ugyanis egy korábbi választási csalás miatt jogerősen elítélték, ráadásul korrupciós ügyben is eljárás alatt áll. De az nyílt titok volt, hogy a háttérből ő akarja irányítani a kormányt. Időközben azonban kinevezettje egyre önállóbbá vált. „Dragneát zavarja, hogy Grindeanu népszerűségi indexe már magasabb az övénél, és az is dühíti, hogy Grindeanu, valamint igazságügyi minisztere nem hajlandók leváltani a legfőbb ügyészt és a korrupcióellenes főügyészt. A büntetőt örvénykönyvet sem akarják úgy módosítani, hogy Dragnea megszabaduljon a jelenleg ellene zajló büntetőjogi eljárástól, amelyben hivatali visszaéléssel gyanúsítják" – írja a Romania libera újság.

A PSD vezető testülete hivatalosan azt közölte, hogy elégedetlenek a miniszterelnök és a kabinet munkájával, hiszen mindössze 60 százalékban teljesítette a program első fél évét. Ezzel egyetértett a kisebbik román kormánypárt, a szociálliberális ALDE is, és együtt vonták meg a bizalmat a kormányfőtől.

Grindeanu nem akar lemondani, noha miniszterei többsége csütörtökön reggel benyújtotta felmondását. Mostantól két hete van a kormányfőnek, hogy ezt el is fogadja. Kinevezi viszont kormányfőtitkárnak (kancellária miniszternek) Victort Ponta volt miniszterelnököt, akinek van még befolyása a baloldali pártban, és eddig egyértelműen a mostani kormány megtartása mellett érvelt. Szerezhet még magának minisztereket, akinek kinevezése attól a Klaus Johannis államfőtől függ, aki a jobbközép, jelenleg ellenzéki Nemzeti Liberális Párt soraiból jött.

A román elnök egyelőre annyit üzent a vezető román kormánypártnak, hogy minél hamarabb oldja meg belső válságát. Az államfőnek a román alkotmány szerint egyelőre nincs tennivalója, de ha megszavazza a parlament a kormánypártok bizalmatlansági indítványát, tőle függ, hogy elfogadja-e az új miniszterelnök-jelöltet. Egyébként még az is elfordulhat, hogy a kormánypártok bizalmatlansági indítványa elbukik a parlamentben, hiszen az alsó- és felsőházban 233 fő az abszolút többség, és jelenleg van ugyan 250 képviselője a koalíciós pártok frakcióinak, de valószínűleg közülük többen az indítvány ellen szavaznak. A szociáldemokraták között vannak Grindeanu-szimpatizánsok, az ALDE frakciója pedig azóta nem egységes, amióta leváltották egyik társelnökét, ráadásul az ellenzék magatartása is kiszámíthatatlan. Ezért nagy szüksége van a kormánykoalíció frakcióinak a magyarok, azaz az RMDSZ támogatására. Nemhiába küldözgeti az utóbbi időben Dragnea a hívogató üzeneteket a Kelemen Hunor vezette alakulatnak. (Az RMDSZ nem része a koalíciónak, de mindeddig parlamenti támogatásban részesítette a kormányt.)

Hogy miként alakul a román kormányválság, arról többet tudunk meg a jövő héten. Az indítványt hétfőn olvassák fel a bukaresti parlamentben (hacsak addig váratlanul nem mond le Grindeanu), és csütörtökön vagy pénteken kerül szavazásra, de az is lehet, hogy csak az azt követő héten.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink