Bújócskarekord: 35 évig élt álnéven egy volt légierős tiszt

Hírek
Előkerült az amerikai légierő 35 éve eltűnt tisztje. Három évtizeddel ezelőtt, még a hidegháború alatt szívódott fel William Howard Hughes Jr. egy európai küldetése után. Most az amerikai hatóságok Kaliforniában fogták el egy csalással kapcsolatos nyomozás lezárásaként, miután fény derült arra, hogy hamis személyazonosságot használt - írja a Daily Mail.

A férfi az amerikai légierő kirtlandi bázisának volt a magas rangú tisztje. Ráadásul igencsak magas szintű biztonsági feladatokkal is foglalkozott. A hidegháború alatt részt vett a NATO ellenőrzési, irányítási és kommunikációs felügyeleti rendszereinek kiépítésében. Ezen belül is a radarfelügyeletre specializálódott. 

1983-ban látták utoljára Albuquerque-ben, amikor 28 ezer dollárt vett magához. Korábban Európában járt, Hollandiában, ahol NATO-s tisztként egy elektronikus repülőgép-megfigyelő rendszeren dolgozott. Az év augusztusában kellett volna végleg visszatérnie az USA-ba, de nyoma veszett. 

A Különleges Vizsgálatok Hivatalának szóvivője elmondta: semmilyen jel sem utal arra, hogy Hughes a Szovjetunióval került volna kapcsolatba, vagy titkos anyagokat szivárogtatott. 

Hughes elmondása szerint azért döntött a "felszívódás" mellett, mert depresszióssá vált a légierőben eltöltött idő alatt. Hamis identitást kreált magának és Kaliforniába költözött. Nemrég, 66 évesen fogták el, dezertálásért indítottak ellene eljárást. Jelenleg a Travisben található katonai bázison tartják fogva.

Borítófotó: www.osi.af.mil

Ezek is érdekelhetnek

További híreink