Budapesti atlétikai vb: fizető nézőből túlteljesített az esemény

Hírek Világgazdaság

Gyakorlatilag végig telt házzal futott az atlétikai világbajnokság Csepelen. Magyarország történetében ez volt a legtöbb embert megmozgató sportesemény, miközben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, WA) is elégedett lehet a számokkal és főleg az arányokkal – foglalta össze a vg.hu.

A szervezőbizottság a magyar világbajnokság utótevékenységei között jelentett a rendezvény számadatairól, méghozzá igen büszkén:

Azt a célt tűztük ki, hogy legyen elérhető az atlétikai vb mindenki számára

– kezdte Németh Balázs, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója. Részletezte, hogy megfizethető belépőket határoztak meg, és 50 százalékos jegyárkedvezményt kaptak azok, akik sportolnak, azaz részt vettek a vb szurkolói klubjához kötődő 37 sportesemény egyikén, vagy teljesítették az egyéni kihívásokat – ez volt az egyik olyan újítás, amellyel most először találkozhattak a drukkerek világversenyen.

Atlétikai vb

A vb kabalafigurája, Youhuu, a rackajuh a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 24-én.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Milyen volt a fizető nézők aránya?

Miközben a vb jót tett a hazai turizmusnak, a megmaradt ásványvizeket pedig rászorulóknak juttatják el, a nézőkről szóló beszámoló szerint az eseményen:

  • a 420 ezer jegyből 404 088 kelt el,
  • 341 555 volt ebből a fizető nézőké,
  • 267 331-en este,
  • 136 757-en délelőtt látogattak ki,
  • 120 országból érkeztek drukkerek,
  • 95 százalékos volt a kihasználtság és
  • 40 százalék volt a külföldiek aránya.

A hozzánk látogató nézők országlistáját az Egyesült Királyság vezeti Németország és az Egyesült Államok előtt. A legfontosabb azonban, hogy a WA által meghatározottakat bőven sikerült hozni a fizető nézők tekintetében: az összes jegymennyiség 80 százaléka helyett 85 százaléknál is magasabb lett azok aránya, akik fizettek nálunk a jegyért.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetnek

További híreink