Budapesten ellenzik a rövidebb nyitvatartást

Hírek Figyelo.hu
Az európai reformtörekvésekkel szemben a hazai befektetési szolgáltatók nem látják indokoltnak a Budapesti Értéktőzsde kereskedési idejének rövidítését – írja a hétfői Világgazdaság. A későbbi nyitásnak csak a kontinens börzéivel összehangolva lenne értelme, a korábbi zárást pedig az amerikai piaccal való párhuzamos kereskedés megrövidülése miatt nem érdemes erőltetni.

Nem támogatják a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedési idejének rövidítését a hazai befektetési szolgáltatók – derül ki a Világgazdaság körképéből. Európai szinten azt követően bontakozott ki vita a börzék nyitvatartásáról, hogy az Európai Pénzpiacokért Szövetség (AFME) június végén a kereskedési időszak kilencvenperces szűkítésére tett javaslatot: a befektetők 10:00–17:00 óra vagy 10:30–17:30 óra között léphetnének pozícióba.

A bankokat és vagyonkezelőket tömörítő szervezet érvelése szerint a nyugat-európai börzék nemzetközi összevetésben hosszú, napi 8,5 órás nyitvatartása nem javítja a piac hatékonyságát, a tréderek mentális egészségét viszont rontja, ezért a tehetséges szakembereket nehezebb a pályán tartani. Az Európai Értéktőzsdék Szövetsége (FESE) – amelynek tagja a BÉT is – ezzel szemben úgy véli, az üzletkötési idő szűkítése a kevésbé szabályozott és kevésbé átlátható alternatív kereskedési platformok előretöréséhez vezetne, valamint az amerikai és az ázsiai piaccal való interakció lehetőségének csökkenése is a váltás ellen szól – olvasható a lap hétfői cikkében.

(Borítókép: bet.hu)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink