Budapest: növünk vagy fogyunk?

Hírek
Tegnap a Pénzcentrum oldalán megjelent egy cikk „Rohamosan fogy Budapest lakossága: hova lettek ennyien?” címmel. Ebben a Datawrapper felmérését idézik, amely az ENSZ adataira alapozva kimutatta, hogy Budapest az egyik leggyorsabban fogyó nagyváros Európában.

Ez onnan derült ki, hogy összehasonlították a 2000-es és a 2016-os adatokat. A számokból pedig azt lehet kiolvasni, hogy 100 ezerrel kevesebb ember él a magyar fővárosban, mint az ezredforduló elején. A cikk felhívja a figyelmet rá, hogy a legtöbb európai nagyváros folyamatosan gyarapodik, csak néhány olyan hely van, ahol Budapesthez hasonlóan csökken a lakosságszám (például Bukarest és Athén). 

Szóval tényleg ez lenne a helyzet? Nos, egyáltalán nem. A
számok eleve csalókák, mert a 2016-os adatot a kérdéses felmérésben lefele kerekítették, úgy hogy 50 ezret levontak a valódi értékből –ami azért hazai léptékben nem kevés-, ráadásul az elemzésnél elfelejtettek számba venni egy „apróságot”: Budapest lakosságszáma az elmúlt 18 évben 2007-ben volt a legalacsonyabb. Ebben az esztendőben január elsején 1 696 128 ember élt itt.

A KSH adatai szerint rá egy évre már 1 702 297, két évvel később már 1 712 210 ember lakta be Budapestet, tavaly pedig 1 752 704. A növekedés ugyan nem folyamatos, mert 2007 óta volt olyan év, amikor visszaesett a lakosok száma, viszont a hosszútávú trendek az elmúlt 11 évben egyértelműen a növekedésről árulkodnak, hisz ezalatt az idő alatt majdnem 60 ezerrel nőtt az itt élők száma.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink