Budapest lesz az értéktudatos turizmus központja

Hírek Figyelo.hu
A kulturális turizmust és a fővárosi fesztiválokat népszerűsíti a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) standja Magyarország legnagyobb turisztikai vásárán, az Utazás Kiállításon. A Budapest házigazdaváros nevű installáció célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a főváros világszínvonalú programjaira, és szakmai támogatást nyújtson az idegenforgalmi vállalkozásoknak – olvasható a kamara közleményében.

Március 1-ig várja az érdeklődőket Magyarország első számú turisztikai vására, a 43. Utazás Kiállítás, amelyre a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) is különleges standdal készült. A Budapest házigazdaváros nevű installációt a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal (BFTK) közösen építette fel a Kamara, hogy 400 négyzetméternyi területen népszerűsítsék a kulturális turizmust, a hivatalos fővárosi fesztiválokat és az izgalmas élményeket kínáló Budapest Cardot. Az idei megjelenésben a kulturális turizmus mellett súlyponti szerephez jutnak a szakrális helyszínek, vallási rendezvények, illetőleg a spiritualitás és a zarándoklat, mint motiváció. Erre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus apropóján kerül sor, melynek Budapest ad otthont 2020. szeptember 13-20. között.

A kiállítás szakmai napján február 27-én, a Budapest Házigazdaváros stand szakmai megnyitóján Nagy Elek, a BKIK elnöke elmondta: „A BKIK abban segít az idegenforgalomban aktív, vagy ahhoz áttételesen kapcsolódó budapesti vállalkozásoknak, hogy minden idegszálukkal az üzletvitelükre figyelhessenek. Ezért annak a célnak rendeli alá szolgáltatásait, hogy megalapozza tagsága jövőbeni sikereit, legyen szó pályázat- vagy jogszabályfigyelésről, pályaorientációs tréningekről, vagy a piacot feltáró ágazati kutatásokról.”

Az Utazás Kiállítás a február 20-23. között megrendezett, nagysikerű Idegenvezetők Világnapját követi a BKIK turisztikai eseményeinek sorában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozata 2011 óta városnéző sétákkal ünnepli az Idegenvezetők Világnapját azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az idegenvezetők szakmai szerepére, presztízsére. A négy napos eseménysorozat keretében szakképzett idegenvezetők mutatták be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit tematikus sétákon, tárlatvezetéseken, épület- és múzeumlátogatásokon a főváros különböző pontjain.

A 100 változatos program között dunai hajózás, városnéző buszos túra, különjáratú villamos, valamint speciális, a kerekesszékkel közlekedők számára kialakított mikrobuszos városnézés is szerepelt.

120 séta és épületbejárás, 42 buszos városnézés, 7 térítésmentes és 2 térítéses hajó, 4 kerekesszékesek által is igénybe vehető kisbusz, 3 különjárati és 2 menetrendszerinti villamos, több mint száz önkéntes idegenvezető és mintegy 10 ezer regisztrált résztvevő az idei Idegenvezetők Világnapjának mérlege. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozata által rendezett turisztikai eseménysorozat különleges sétái és kultúrtörténeti bemutatói zsúfolásig megteltek.

A turisztikai esemény fővédnöke Karácsony Gergely főpolgármester volt, és a programok a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kereskedelmi Tagozatának szervezésében valósultak meg. Társszervezőként a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BTFK), valamint a Bevásárló-és Tematikus Utcák Menedzsmentje (BUM) vett részt a rendezvény lebonyolításában.

„Az úti cél, a program mindig nagyon fontos, ám egyáltalán nem mindegy, milyen az idegenvezető. Az utasnak az a legfontosabb, hogy zökkenőmentes, tartalmas és élvezetes legyen a kikapcsolódás, a jó idegenvezetőnek pedig az az igazi elismerés, ha az utas elégedett” – méltatta az Idegenvezetői Világnap főszereplőit Szatmáry-Jähl Angéla. „Bár hosszú távon nagyon fárasztó, felelősségteljes és teljes embert igénylő munkáról van szó, az idegenvezetés a világ egyik legszebb szakmája”.

Fotók: BKIK

Ezek is érdekelhetnek

További híreink