Budapest Airport: kiemelkedő számokkal indította az évet a ferihegyi reptér

Hírek vg.hu
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér több mint 1,1 millió utast regisztrált 2024 első hónapjában, a légiáru-forgalma pedig 18 074 tonna volt. Az utóbbi azért kiemelkedő, mert 38,8 százalékkal meghaladta a tavaly januári adatokat, ami azt jelenti, hogy a cargoüzletága rekorddal nyitotta az évet. A ferihegyi légikikötő visszaállamosításán dolgozó magyar kormány tehát örülhet a számok láttán, már csak az a kérdés, hogy februárban bekövetkezik-e a gazdaságtörténeti jelentőségű visszavásárlás.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1 100 451 utast regisztrált 2024 első hónapjában, ez a koronavírus-járvány előtti 2019-es rekordév azonos időszakához képest 9,3 százalékkal több – írja az AIRportal.hu, hozzátéve, a tavaly januári forgalomhoz viszonyítva még jelentősebb, 16,5 százalékos a növekedés. Ugyanakkor a Covid hatásai által nem érintett 2020. januárinál 5,9 százalékkal kevesebb – közölte a Világgazdaság.

A portál kiemeli: a Budapest Airport légiáru-forgalma a múlt hónapban 18 074 tonna volt, 5049 tonnával, 38,8 százalékkal több, mint egy éve. Ez azt jelenti, hogya cargo-üzletág még sosem ért el ennyire erős forgalmat januárban.

Az oldal megjegyzi, hogy a közölt adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

Még egy érdekes adalékra hívják fel a figyelmet: a budapesti repülőtéren 8563 le- és felszállást könyveltek januárban, ez a 2023-as év első hónapjának forgalmi adatát 18,3, míg a 2019-esét 0,6 százalékkal haladja meg.

Mekkora forgalmat bonyolított le a Budapest Airport 2023-ban?

Több mint 14 millió 701 ezer utas és 201 306 tonna légi áru fordult meg Ferihegyen tavaly. Habár az utasforgalom 9,1 százalékkal maradt el a 2019-es rekordévétől, a légi áru mennyisége minden korábbi csúcsot megdöntött. A repülőtér üzemeltetője idén azzal kalkulál, hogy az utasok száma meghaladja majd a járvány előtti 16,2 milliót.

Küszöbön a kormány bejelentése a ferihegyi reptér visszavásárlásáról

Akár már februárban megszülethet a megállapodás a ferihegyi repülőtér visszavásárlásáról – erről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy közelmúltbeli sajtóeseményen. Ahogy arról már többször írtunk, az elmúlt hónapokban a magyar állam tudatosan készítette elő a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér visszaállamosítását.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink