Budán 315 ezer, Kisteleken 173 ezer forint az öregségi nyugdíj átlaga

Hírek vg.hu
Majdnem kétszer akkora a főváros és az ország egyik leggazdagabb kerületének számító XII. kerületben az átlagos öregségi nyugdíj összege, mint a Szeged melletti Kisteleki járásban. A KSH területi adatai között most mindenki megnézheti, hogy mennyi az átlagos nyugdíj összege az adott járásban – közölte a Világgazdaság.

Míg Budapesten az öregségi nyugdíj átlagos összege a legmagasabb, 275 667 forint, addig az ország másik szegletében, a Kisteleki járásban mindössze 173 560 forint – derült a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Nyugdíjak és egyéb ellátások című kiadványából, amelyet a Magyar Államkincstár 2023. januári adatai alapján állítottak össze járási bontásban.

A KSH szerint

a 230 ezer forintos országos átlagnál nagyobb összegű ellátást folyósítottak még

  • Fejér,
  • Pest,
  • Komárom-Esztergom,
  • Veszprém és
  • Győr-Moson-Sopron vármegyében, ugyanakkor

207 ezer forintnál kevesebbet

  • Bács-Kiskunban,
  • Békésben, továbbá
  • Szabolcs-Szatmár-Beregben.

A főváros mellett Pest vármegye hat járásában, valamint a Tiszaújvárosi, a Veszprémi és a Székesfehérvári járásban érte el a 250 ezer forintot az ellátás összege.

A dél-alföldi Mórahalmi, Kisteleki, Kiskőrösi és az észak-alföldi Csengeri járásban 180 ezer forint alatt maradt az öregségi nyugdíjak átlaga.

Budapest kerületei közül a XII. kerületben volt a legmagasabb (315 850 forint), a XX. kerületben pedig a legalacsonyabb (251 021 forint) az átlagos öregségi nyugdíj.

2024 elején a saját jogon járó nyugdíjban és ellátásban, tehát az öregségi nyugdíjban, az életkoron alapuló ellátásokban és a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásokban részesülők közel felének 200 ezer forint felett alakult az ellátása. Az öregségi nyugdíjasok esetében ez az arány 52 százalék volt.

Minden ötödik öregségi nyugdíjas járandósága meghaladta a 300 ezer forintot, a 120 ezer forintnál kisebb nyugdíjban részesülők aránya 9 százalékot tett ki.

A nagyon alacsony nyugdíjak jelentős része a külföldön szerzett jogosultságok melletti résznyugdíj volt. A megváltozott munkaképességűeknek járó ellátások alacsonyabb összegei miatt a saját jogon járó nyugdíjban és ellátásban részesülők 14 százalékának volt 120 ezer forintnál kevesebb az ellátása.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink