Búcsúzik a 8. kerület az AirBnb-től

Hírek
Precedenst teremthet, hogy a nyolcadik kerületi önkormányzat rendelete szerint két hete már csak akkor lehet airbnb-zni a kerületi házakban található lakásokban, ha a lakók ebbe kifejezetten beleegyeznek. 
Nem lenne meglepő, ha a következő hónapokban számos, főként bel-budapesti kerület követné a Józsefváros példáját és ilyen, vagy más hasonló módon nehezítené meg a befektetőknek a lakásait rövid távú kiadásra történő hasznosítását! Akit a téma bővebben érdekel, pár nap múlva fórumot tart az Airbnb-rendeletről a VIII. kerület illetékese.
 
Emlékeztetőül: október 1-től csak akkor lehet airbnb-zni a VIII. kerületi házakban található lakásokban, ha a lakók ebbe beleegyeznek. E rendeletről pedig Józsefváros vezető munkatársai tartanak előadást október 21-én az Első Host Konferencián Budapesten.
 
Mert mi is történt? Az utóbbi években jelentősen átrendeződött a fővárosi lakáspiac. Több lakástulajdonos megunta az idegenforgalmi szakmával járó bajlódást és ingatlanát üzemeltetésbe adta az erre szakosodott vállalkozásnak, miközben mások akár három belvárosi lakásukat is maguk üzemeltetik munkát adva ezzel önmagukon kívül családjuknak is.
 
A rövidtávú lakáskiadás tehát egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a VIII. kerületi önkormányzat új szabályozása viszont rendkívül megnehezíti, hogy újabb lakásokat adjanak az Airbnb vagy hasonló szolgáltatások körébe. Józsefváros ebből a szempontból úttörő szerepet tölt be Budapest életében, nem kevés vitát kavarva.
 
Október 21-én az Első Host Konferencián a kerület munkatársai ismertetik majd a rendeletet, a résztvevők pedig szabadon kérdezhetnek is majd tőlük. Mester Márton Tamás, a rendezvény szervezője elmondta, azért hívták életre az eseményt, mert nincs rend a piacon.
 
„Reggeli házhoz szállító cégünket egy olyan piacra szerettük volna bedobni, ahol rendezett, átlátható körülmények vannak. A vendéglátó ipar számára a rendezetlenség, vagy esetleg a háttérben jelentkező konfliktusos helyzetek mind-mind a vendégről vonják el a szolgáltatók figyelmét, amely anyagi és presztízs veszteséget is okozhat. Célunk, hogy új világot teremtsünk a szálláshely-szolgáltatások piacán, a párbeszéd megteremtésével” – fogalmazott a Local-Breakfast.com tulajdonosa.
 
A konferencia előadói olyan szakemberek és szakterületek képviselői, akik abban segítenek, hogy miként lehet a szálláshely-szolgáltatás jövedelmezőségét növelni, biztonságos működését javítani. 
 
„A konferencián mindenki véleménye teret nyer. Fontos, hogy olyan személyek és vállalatok részvételére is számítunk, akik ellenzik a rövidtávú lakáskiadást. Azt szeretnénk, hogy a különféle érdekcsoportok, szolgáltatók érdemi párbeszédet kezdeményezhetnének egy rendezett piac reményében” – mondta.
 
A VIII. kerületi önkormányzat mellett a nap folyamán előad továbbá Vadász Iván, a magyar adószakértők egyesületének alelnöke, valamint a Budapesti Társasházkezelők és Közös Képviselők Egyesülete, az Ingatlanjog.hu és az Erzsébetváros önkormányzati képviselője is.
 
MTVA/Bizományosi: Róka László

Ezek is érdekelhetnek

További híreink