Brutálisan drágul a kávé

Hírek Figyelo.hu
A brazíliai fagykárok a jövő évi terméskilátásokat is borússá teszik.

Két héttel ezelőtt a jobb minőségű arabica kávé árfolyama a New York-i határidős kereskedésben fontonként a 2 dolláros szint fölé emelkedett ismét, oda, ahol utoljára 2014 októberében járt.

Az árak a július 23-i héten öt nap alatt 30 százalékot emelkedtek, ha viszont az év elejéhez viszonyítunk akkor az árfolyam-növekedés mértéke 60 százalékos.

A mostani árfolyamcsúcs 26-án következett be 2,078 dolláros értékkel, ahonnan a jegyzés az 1,7485-ös szintre esett szerdáig vissza, de az még mindig jóval a januári 1-i szint (1,2825) felett van.

A VG összegzése szerint az ok az, hogy a brazil ültetvényeket a legjelentősebb termelő régiókban fagykár érte, ami pedig fokozta a jövő évi terméssel kapcsolatos aggodalmakat. A fagykár – amely az elmúlt 27 év legrosszabb ilyen eseménye – komolyabb volt a vártnál. A hőmérő higanyszála egyes területeken mínusz 5 Celsius fokra esett.

A kávé ára a fagy előtt is számos okból emelkedett, többek között a brazíliai száraz időjárás, a kolumbiai tüntetések és a konténeres szállítás költségeinek emelkedése miatt. A mostani kár pedig egy olyan évet követ, amikor Brazíliát – a világ legnagyobb kávétermelőjét és exportőrét – évszázados szárazság sújtotta. A Conab, a brazil kormány élelmiszerellátó ügynökségének becslése szerint

a jövő évi kávétermés több mint 10 százalékát érintheti fagykár hatása, de ennél súlyosabbat is indokolhat.

A cikk szerint az is bizonytalan ugyanis, hogy a gazdák mekkora mértékben vágják vissza a cserjéket. Azonban, ha a fákat nem is vágják vissza, a fagy a jövő évi termés virágzási folyamatára is hatással lehet. A fiatal fák cseréje is a termelékenység csökkenéséhez vezethetne a következő három-négy évben. A károk tehát a 2022-23-as szezon potenciálját is veszélyeztetik, ami fokozott fejfájást okoz a befektetőknek.

Mostanában a magasabb nyersanyag költségek általában is arra késztették a vállalatokat szinte valamennyi iparágban, hogy költségeikből többet hárítsanak át ügyfeleikre.

A háztartási berendezések drágábbak, az élelmiszerek adagjai zsugorodnak, miközben az árak változatlanok maradnak vagy nőnek.

Ezzel szemben a Starbucks szóvivője a CNN-nel azt közölte, hogy a vállalat árazási stratégiáját és kiskereskedelmi árait a kávé árfolyam-ingadozásai nem befolyásolják. Számos taktikát alkalmaznak ugyanis annak biztosítására, hogy a kávét kedvező áron szerezhessék be, többek között azt is hogy hosszú távra előre fixált felvásárlási árakkal dolgoznak. Általában a kávéház-láncok alkalmazzák az árfolyamkockázat fedezésének ezt a stratégiáját, azonban vállalatonként változó, hogy milyen távra előre teszik meg ezeket a lépéseket.

A vezető amerikai lánc szerint a konkurensek nem használnak olyan hosszú távú kockázatkezelési stratégiát, amely lehetővé tenné olyan kedvező költségstruktúra elérését, mint a Starbucksé, így a vállalat könnyebben vészelheti át a válságot illetve késleltetni tudja az áremelést. Ezenkívül egyes italokat, például a kapucsínókat, amelyek más összetevőkhöz képest kevés kávét tartalmaznak, nem fogja annyira befolyásolni a magasabb kávéár.

A JDE Peet’s, amely széles körű kávézóportfolióval rendelkezik, beleértve a Peet’s Coffee-t, a Stumptown-ot és az Intelligentsia-t, közleményben jelentette be, hogy az elmúlt 12 hónapban az összetevők, a fuvardíjak és egyéb költségek meredek emelkedése megköveteli a megfelelő intézkedéseket, hozzátéve, hogy

történelmileg a zöld (nem pörkölt) kávé árának jelentős ingadozása tükröződött a piacon, és arra számítunk, hogy ez a precedens folytatódik.

A Financial Times szerint a német Tschibo illetve a japán UCC már megkezdte az árak emelését a 2021-es év eddigi folyamatai miatt.

Brazília számára a jó hír az, hogy bár a kávé 2021 első felében a kilencedik legtöbbet exportált termék volt, a termelés és az export visszaesése valószínűleg nem lesz nagy hatással a bruttó hazai termékre, amely 2020 -ban 1,4 billió dollárt ért el. A hideghullám azonban más problémákat is okozhat, különösen a hazai infláció növelésével, amit már a magasabb üzemanyag- és élelmiszerárak is felnyomtak (utóbbi ugyancsak a szárazság miatt). A szolgáltatások iránti kereslet felgyorsulása a több mint egy éves korlátozások után további nyomást gyakorol az árak növekedési ütemére.

Az Investimentos, Brazília legnagyobb befektetési cége, úgy becsülte, hogy a fagyok 0,1 százalékponttal növelhetik az ország hivatalos inflációjának mértékét,

amely az év végére 6,7 százalékot ér el, jóval meghaladva ezzel a 3,75 százalékos szintet, azaz a jegybank célsávjának közepét. A Brazil Központi Bank (BCB) idén három alkalommal már 75 bázisponttal emelte a kamatokat. Az irányadó kamat a legutóbbi, szerdai kamatdöntő ülésen, a várakozásoknak megfelelően, 100 bázisponttal, 5,25 százalékra emelkedett. A BCB rendszeres piaci felmérése a Focus Market Readout szerint a BCB irányadó kamata 7 százalékos szintre emelkedhet az év végére.

A kávé ára is az egekbe tart

(Borítókép: Caspar Benson, Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink