Brutális összeg megfizetésére ítélték Trumpot

Hírek vg.hu
A New York-i bíróság 354,9 millió dollár, azaz a pénteki dollár árfolyamon számolva több mint 128 milliárd forintnak megfelelő összeg megfizetésére kötelezte egy polgári ügyben Donald Trumpot a bankok megtévesztése miatt.

Donald Trumpnak 354,9 millió dollár büntetést kell fizetnie, amiért a bíróság szerint csalárd módon nagyobbnak tüntette fel a vagyonát a valóságosnál, hogy megtévessze a hitelezőket – döntött pénteken a New York-i bíróság.

Arthur Engoron bíró emellett három évre eltiltotta Trumpot attól, hogy bármely New York-i vállalat tisztségviselőjeként vagy igazgatójaként tevékenykedjen – írja a Reuters.

A polgári ügyben eljáró bíró ugyanakkor hatályon kívül helyezte korábbi, szeptemberi döntését, amelyben elrendelte a Trump ingatlanbirodalmának pilléreit irányító cégek „feloszlatását”, mivel szerinte erre nincs szükség, mert kinevez egy független igazgatót Trump vállalkozásainak a felügyeletére.

A Letitia James New York-i főügyész által indított perben azzal vádolták Trumpot és családi vállalkozásait, hogy egy évtizeden át évente akár 3,6 milliárd dollárral is túlbecsülték nettó vagyonukat, hogy a bankárokat becsapva jobb hitelfeltételeket vívjanak neki.

Alina Habba, Trump ügyvédje nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az ítélet „nyilvánvaló igazságtalanság” és „egy többéves, politikailag gerjesztett boszorkányüldözés csúcspontja”.

„Ez az ügy nem csak Donald Trumpról szól – ha ez a döntés érvényben marad, az minden egyes amerikai számára azt jelzi majd, hogy New York többé nem nyitott az üzlet számára” – mondta Habba, hozzátéve, hogy fellebbezés benyújtását tervezi.

A cikk itt található.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink