Brutális forróság volt idén a szomszédban

Hírek
Az utóbbi két és fél évszázad második legmelegebb és egyik legszárazabb nyara volt az idei Ausztriában az osztrák meteorológiai szolgálat előzetes jelentése szerint. 

Az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) kedden közzétett, az augusztus utolsó napjaira vonatkozó előrejelzéseket is figyelembe vevő jelentése szerint az országos átlaghőmérséklet a három nyári hónapban 2,7 Celsius-fokkal haladta meg a sokévi átlagot, sőt több mérőállomáson, így Bécsben, Kismartonban, Klagenfurtban és Linzben az idei nyár volt a legmelegebb a mérések 1767-es kezdete óta. 

A melegrekordot a 2003-as év tartja a sokévi átlagot 2,8 fokkal meghaladó nyári átlaghőmérséklettel. Sokévi átlagnál az 1981 és 2010 közötti esztendők hőmérsékletét veszik figyelembe.

A rekordmeleg nyarak 90 százalékát 1992 óta jegyezték fel, az elmúlt 253 év öt legmelegebb nyara pedig mind 2000 utáni – közölte a ZAMG. 

A legmagasabb hőmérsékletet idén nyáron az alsó-ausztriai Kremsben mérték, 38,8 fokot. 

A napos órák – Ausztriában 1925 óta mért – számát tekintve az átlagot 50 százalékkal meghaladó napsütéssel történelmi rekordot állított fel az idei június. 

Idén nyáron a sokévi átlagnál 30 százalékkal kevesebb csapadék hullott Ausztriában országos viszonylatban, ezzel 2019 nyara egyike volt a hét legszárazabbnak a csapadékmérés 1858-as kezdete óta.

 

Borítókép: Óriás vízicsúszdán siklanak le látogatók a bécsi Schafbergbad szabadtéri strandfürdőben. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink