Brutális drágulást várnak a horvátok az idei turisztikai szezonban

Hírek vg.hu
Nem ígérkezik olcsónak az idei horvátországi nyaralás, legalábbis a horvát sajtó beszámolója szerint a magyarok kedvenc tengerparti országában már most, hónapokkal a turisztikai szezon kezdete előtt drágulásra számítanak elemzők és a szakemberek. Sem az euró, sem a gazdagabb német turisták nem tesznek jót az áraknak Horvátországban – írja a Világgazdaság.

„Az árak kezdenek abszurd mértéket ölteni, már nem tudom, hogy mi mennyibe kerül” – ezt nyilatkozta horvát Fogyasztóvédelmi Szövetség elnöke Horvátország legnépszerűbb lapjának az Index.hr-nek. Ana Knezevicet a nyári hónapok előtt kérdezték, hogy idén milyen turisztikai szezonra számít. A szakember nem köntörfalazott, szerinte minden drágább lesz idén nyáron, amiben az euró is benne van vastagon. Mint ismert, 2023 januárja óta déli szomszédunknál a hivatalos fizetőeszköz az euró, aminek az árakra gyakorolt hatását kezdetektől vita övezi.

Megszokott, hogy emelkednek az árak ilyenkor Horvátországban

Boris Lalovac volt pénzügyminiszter, az SDP parlamenti képviselője azzal védekezett, hogy az árak a turisztikai szezon előtt mindig emelkednek, „ez nálunk már megszokott”.

Nyáron biztosan emelkedni fognak az árak, és nem fognak megállni – vélekedett a volt tárcavezető, aki szerint jobb elemzésekre van szükség a Horvát Nemzeti Banktól, hogy lássák, mi okozza pontosan áremelkedéseket, egyúttal oda is szúrt a jegybanknak, hogy erre pontosabb választ kellene adniuk.

 

Az euróövezetben Horvátországban a legmagasabb a drágulás

Az Eurostat nemrég azt közölte, hogy az infláció Horvátországban éves szinten 4,9 százalék volt, ami a HICP-index szerint a legmagasabb ráta az eurózónában. Az Állami Statisztikai Hivatal szerint pedig márciusban a fogyasztói árindex az 4,1 százalékos volt. Marko Primorac pénzügyminiszter úgy kommentálta az adatot, hogy a márciusi inflációt – hasonlóan hazánkhoz – leginkább a szolgáltatási árak emelkedése határozta meg, és szerinte elsősorban a jó turisztikai előszezon és a húsvét következménye.

A lap ennek kapcsán összehasonlította a húsvéti ételek árait. Az összehasonlítás szerint míg 2020-ban 1,06 eurót (413 forintot) fizettek a tojásért, idén pedig 1,29 eurót (503 forintot). A sonka is drágult, a korábbi 5,57 euró (2172 forint) helyett ma 6,49 euróba (2531 forint) kerül.

Ez lehet a magyarázat a nyári drágulásra

Az Index.hr idéz egy közgazdászt is: Damir Novotny rámutatott, hogy a turisztikai szezon mindig hatással van az árak növekedésére, amit azzal magyaráz, hogy Horvátországban egyes termékek és szolgáltatások árai még mindig alacsonyabbak, mint az eurózóna többi országában, a vásárlóerő-paritás pedig továbbra is alacsonyabb náluk.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó : Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink