Brüsszelben tüntetnek a gazdák

Hírek Figyelő
Demonstrációt tartanak Brüsszelben a mezőgazdasági termelők. Az ukrán gabonára vonatkozó importtilalom meghosszabbítását kérik az Európai Bizottságtól a kelet-európai tagállamok gazdaszervezetei.

Utcára vonulnak az európai gazdák, a termelők Brüsszelben az ukrán gabonaimport miatt. Az uniós gazdaszervezetek szerint ugyanis az Európai Unió eddig meghozott intézkedései a június 5-ig szóló importtilalom – csupán a probléma felszíni kezelését jelenti. A Magyar Nemzet úgy tudja, a tiltakozó akció 11 órakor veszi kezdetét Brüsszelben, a magyar delegáció képviselői ezt követően juttatják majd el levelüket az Európai Bizottságnak.

A lap emlékeztetett arra, hogy az EB május végén hoz döntést arról, hogy a június 5-i határidőn túl is fennmaradhat-e az érintett kelet-európai államokba irányuló ukrán gabonaimport tilalma. A gazdaképviseletek érdekeik nyomatékosítása céljából tüntetést szerveztek. Hazánkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) 28 fős delegációja képviseli.

Brüsszel 02

Ma ismét Brüsszel utcáin tartanak demonstrációt a gazdák.
Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ / BELGA MAG / AFP

A NAK szerint legalább ez év végig érvényben kell maradnia az importtilalomnak. Erre azért lenne szükség, mivel az érintett országokban a gabonatároló-kapacitások épp az ukrán import miatt alaposan leszűkültek, az idei betakarítások pedig hamarosan kezdetüket veszik mind idehaza, mind Ukrajnában. Így a legkritikusabb időszakban árasztaná el ismételten az ukrán gabona az országot. Másrészt az intézkedés hatálya alá tartozó termékek körét is szélesíteni kellene, mivel jelenleg ez a kör sokkal szűkebb azoknál, amelyek esetében tagállami szinten a piactorzító hatások érvényesültek. A termékkör kiterjesztése mellett pedig arra is figyelmet kellene fordítani, hogy csak olyan áru behozatalát engedélyezze az EU, amelyek előállítása során betartották az uniós gazdáktól is elvárt szigorú uniós termelési szabványokat, környezetvédelmi, állatjóléti és biodiverzitási elvárásoknak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ / BELGA MAG / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink