Brüsszel: jobb- és baloldali egységfront készülődik

Hírek vg.hu
Giorgia Meloni frakciója (ECR) a liberális Renew-t megelőzve a harmadik legnagyobb csoportosulás lehet az Európai Parlamentben. A magyarellenes román AUR csatlakozása az ECR-hez viszont kizárja a Fidesz csatlakozását. A baloldalon szintén egységfront formálódik, a szocialisták, a Baloldal és a Zöldek részvételével – írj a Világgazdaság.

Giorgia Meloni euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója diadalmasan jelentette be, hogy immár az Európai Parlament harmadik legnagyobb ereje, és ezzel átvette a 2019 óta Emmanuel Macron neve által fémjelzett Renew által elfoglalt helyet. Az ECR-nek most 83 képviselői helye van, szemben a leköszönő parlament 69 képviselői helyével. Az EPP messze az élen áll, őket követik a szocialisták a második helyen.

Ez újabb kedvezőtlen fordulatnak tűnik a meggyengült liberálisok számára, ami tovább növeli Macron politikai gondjait. De 80 képviselővel a Renew még utolérheti az ECR-t – a harmadik helyért folyó küzdelem folytatódik, a liberálisok még növelhetik képviselőik számát. Meloni Rulez! – kommentálta a helyzetet Jan Zahradil, az ECR cseh veteránja az interneten.

A képviselőcsoport mérete számít, de nem ez a legfontosabb cél – mondta a kissé körültekintőbb lett Roberts Zīle, az ECR egyik meghatározó tagja. A nagy kérdés az, hogy vajon a Renew megelőzése jelentheti-e azt, hogy Meloni és cseh ECR-képviselőtársa, Petr Fiala befolyásosabb pozíciókra tehet szert az Európai Tanács jövő heti ülésén – ahogy ezt a csoport követeli.

A válasz valószínűleg nem lesz. Egy magas rangú parlamenti tisztviselő a Politicónak nyilatkozva úgy vélte, hogy az ECR előretörése nem feltétlenül jelenti befolyásának növekedését is.

A Néppárt, a szocialisták, a Renew és esetleg a Zöldek meg kell, hogy állapodjanak. Ellenkező esetben a többség szétesik – mondta.

ECR – jobb pozíciókra várva

Tervek persze vannak. Rob Roos, az ECR holland politikusa szerint a harmadik legnagyobb frakcióként „jobb pozíciókat tudnak elfoglalni a D’Hondt-képletnek megfelelően”, utalva az arányos rendszerben a mandátumok elosztásának képletére. Ez több helyet jelent a parlamentben, és annak bizottságaiban is. Roos azonban figyelmeztetett is: „addig nem szabad megszámolni a csirkéket, amíg ki nem keltek”. Ezzel arra utalt, hogy a Renew szemet vetett öt még „gazdátlan” EP-képviselőre – akik a Zöldekkel is tárgyalnak – és másokra is.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: NurPhoto via AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink