Brüsszel elindítja az eljárást Varsó ellen?

Hírek
Új fénybe helyezi Macron elnök térségünkben tett látogatását és a távozó holland nagykövet provokatív szavaira adott heves magyar reakciót az Európai Bizottság (EB) eheti üléséről kiszivárgott információ.

Juncker bizottsági elnök a nyári szünet előtt a sajtóhírek szerint arra kérte a biztosokat, hogy kormányaiknál lobbizzanak a Varsó elleni hetedik cikkely szerinti eljárás elindítása érdekében. Ehhez az EB vagy az Európai Parlament (EP) indoklással ellátott javaslata alapján a tagországok harmadának támogatására is szükség van.

Német sajtóhírek szerint Juncker elszánt a hetedik cikkely szerinti eljárás elindítására, mert a háta mögött érzi a tagországok legalább harmadát.

A jogállamisági eljárás nem pénzbüntetéssel, hanem a szavazati jog felfüggesztésével zárul. Persze nem azonnal, hanem csak számos felszólítás, ajánlás, illetve ezekre adott tagállami válasz után.

Második lépésként következne (az EP egyetértését feltételezve) az Európai Tanács szavazása, ahol a tagországok négyötödének egyetértésével ajánlásokat fogalmaznak meg, amelyeket az érintett tagországnak teljesítenie kell. Amennyiben ez nem következik be, úgy az állam- és kormányfők tanácsának egyhangú határozatával megvonják az érintett tagállam szavazati jogát.

Orbán Viktor miniszterelnök már korábban jelezte, hogy Magyarország megvétóz minden, Lengyelország elleni uniós határozatot. Mivel Brüsszel Budapest ellen is lebegteti a hetedik cikkely szerinti eljárást, hasonló feltételezhető a Brüsszel lopakodó föderalizációs és nagyszámú idegen népességet betelepíteni szándékozó politikájával szemben hasonlóan kritikus Varsó részéről is. Eddig a sajátóhírek.

Macron francia elnök térségbeli látogatása a kiküldetési irányelv mellett a Varsó elleni eljáráshoz való viszonyt is kipuhatolhatta, ezzel “tehermentesítve” a választási kampányban álló Merkel kancellárt, aki egyébként sem szeretné exponálni magát lengyel és magyar ügyekben. Mivel a két érintett ország véleménye ismert, Macron sem tudott volna ezen fordítani.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter határozott válasza a távozó holland nagykövet provokatív szavaira ebben a kontextusban üzenetként is értékelhető Brüsszel felé, hogy az ezer sebből vérző EU ne az állítólagos “korrupció” elleni harcra, és a pontosabban sehol fel nem sorolt “európai értékek” számonkérésére hivatkozó demokráciaexporttal foglalkozzon.

Borítókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ezek is érdekelhetnek

További híreink