Brexit-utóhatás az autóiparban

Hírek
Több gyártó szerint is gyárbezárásokat okozhat, ha élesedik a januártól hatályos tízszázalékos vám, ugyanakkor minimális vagy inkább semmi esély az egyébként is nehezen elért megállapodás módosítására – írta a vg.hu.

Igyekszik nyomást gyakorolni az uniós vezetőkre az autóipari szaktor azért, hogy függesszék fel az elektromos autók exportját érintő 10 százalékos vámokat, amelyek januártól lépnek életbe a jelenlegi szabályok szerint. Azonban a The Guardiannek nyilatkozó Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szerint az EU vezetőinek kezét megkötik a versenyszabályok – írta a vg.hu.

Az év korábbi szakaszában a Stellantis – melynek 14 márkája között olyanokat találni, mint a Fiat, a Citroen vagy az Opel – figyelmeztetést adott ki, amely szerint be kell szüntetnie a működését Nagy-Britanniában, ha a vámokat nem függesztik fel, ami több ezer munkahely elvesztését vonná maga után. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) is felsorakozott a Stellantis mögé, mondván, több tízmilliárd eurónyi, a szigetországba irányuló export kerülhet veszélybe az intézkedés miatt.

A németek részéről is érkező támogatás megnyitotta az arra vonatkozó spekulációt, hogy az egyezséget mégis újratárgyalják, ám Breton szavai szerint erről nincs szó, már csak azért sem, mert egy teljes iparágba nem csupán a nagy márkák tartoznak és minden szereplő számára egyenlő esélyeket kell teremteni, ideértve az alkatrészek – például az akkumulátorok – gyártóit is. A Brexithez fűződő megállapodás értelmében az unió és a szigetország közötti 10 százalékos vám vonatkozik azokra az elektromos autókra, amelyek nem legalább 45 százalékban a kontinensen vagy Nagy-Britanniában készültek. Ezt azonban addig nem lehet elérni, amíg a szükséges vegyi anyagok piacát (értsd elsősorban az akkumulátorgyártást) Kína uralja.

A teljes cikk itt olvasható.

Borítóképen Boris Jonhson 2021-es látogatásán a Nissan gyárban, amely márkanévvel szintén gyártanak ellektromos típusokat Fotó: Jeff J Mitchell / POOL / AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink