Branson cége sikeresen pályára állított 7 műholdat

Hírek Lengyel Gabriella
Richard Branson újabb álma válik valóra, úgy tűnik, sikeres lesz a múholdak taxizása a világúrbe. Tegnap hét kis műholdat juttattak fel gond nélkül a kaliforniai partok közeléből.

A Virgin Orbit módosított Boeing 747-es repülőgépe a dél-kaliforniai sivatagban található Mojave Air & Space kikötőből szállt fel, kirepült a Csendes-óceán fölé, és bal szárnyáról engedte fel a hordozórakétát. A rakomány az amerikai védelmi minisztérium, a lengyel SatRevolution és a nemzetközi Spire Global műholdjait tartalmazta, mindegyiket sikeresen pályára állították

– írja az AP hírügynökség.

Richard Branson cégének ez volt a harmadik olyan fellövése, amikor is bérmunkában műholdakat szállítottak az ügyfelek számára. Az első próbálkozás 2020 májusában meghiúsult, ezt követte két sikeres akció 2021 januárjában és nyarán, majd csütörtökön a harmadik.

Branson 2017-ben alapította a Virgin Orbitot, éppen a múlt hónapban vitte a tőzsdére. A cég a kis műholdak felbocsátásának piacát célozza meg, a tulajdonos kiemelte, hogy a fix kilövési helyekkel szemben ők a légi indítórendszernek köszönhetően képesek a mobilitásra, ami komoly versenyelőnyt jelenthet.

A 747-es használatában az a nagyszerű, hogy a világ bármely pontjáról bármilyen pályára állíthatjuk a műholdakat

– mondta milliárdos a Brit Virgin-szigetekről, a cég indító webcastja során.

Csak néhány olyan ország van a világon, amely önállóan képes műholdakat küldeni a világűrbe saját országából, de így már 480 ország használhatja a Virgin Orbitot

– fejtette ki. „Csak fel kell hívnod minket!” – fűzte hozzá. A vállalat hat kilövést tervez idén, köztük kettőt az Egyesült Királyság Királyi Légierejének, a délnyugat-angliai Cornwallból. A vállalat úgy számol, ez az esztendő lesz az áttörés éve az új üzletágban.

 

Címlapkép: Handout / Virgin Orbit / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink